Podobá se borůvce, ale borůvka to není. Co je to? Zimolez kamčatský!

28. květen 2020

Přezdívá se mu kamčatská borůvka, jeho plody vzhledem, chutí, vůní i barvou připomínají borůvky. Správně je to zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica). Podle pěstitelky Štěpánky Janoutové tento keř plodí každému.

„Na našich zahrádkách se dá velmi snadno pěstovat. Pochází z Kamčatky, kde jsou drsné podmínky, takže u nás to zvládá hravě. Zimolez je cizosprašný. Pokud si ho zakoupíme, musíme chtít dvě různé rostliny různých odrůd, které kvetou ve stejné době. Tyto rostliny se navzájem opylí a obě pak plodí,“ říká pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová.

Bezproblémové pěstování

Zimolez kamčatský dorůstá do velikosti kolem 1,5 m, odolává mrazům, chorobám i škůdcům a není nijak náročný na půdu. Keři vyhovuje slunné nebo mírně zastíněné stanoviště. Vadí mu suchá půda, proto je důležité postarat se zejména v obdobích sucha o dostatečnou, pravidelnou zálivku.

„Neplodnější výhony jsou jedno až dvouleté pruty, které se nezastříhávají. Čím delší jsou, tím více postranních výhonů s plody vytvoří. Starší dřevo se vyřezává a tím se keř neustále zmlazuje. Kamčatská borůvka potřebuje od jara, jakmile začne rašit, vydatnou zálivku, v žádném případě se nesmí nechat vyschnout. Prospěšné je i hnojení,“ radí pěstitelka.

Plody dozrávají časně

Plody zimolezu kamčatského mají stejné využití jako jiné drobné ovoce, dají se kompotovat, zpracovávat na marmelády a džemy i zamrazovat. „Jsou to spíše válečky, tmavě modré. Dozrávají velice časně, některé odrůdy už koncem května a potom v průběhu června, takže je to takové první ovoce. Skvěle chutnají čerstvě natrhané a v koláčích,“ uvádí Štěpánka Janoutová.

Jako bylinkářka doporučuje konzumaci plodů zimolezu pro jejich pozitivní vliv na zdraví: „Co se týká léčivosti, o zimolezech se toho zatím moc neví. Ale obsahují flavonoidy a antioxidanty, vitamíny skupiny A, B a C, značné množství rutinu a minerální látky, zejména hořčík, draslík, fosfor a vápník. V lidové medicíně se uplatňují proti skleróze a jako močopudný a antimikrobiální prostředek.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio