Pod tíhou sněhu se zřítila část střechy na úpravně vody u Božího Daru

12. únor 2019 10:00

Na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru se propadla střecha pod tíhou sněhu. Před propadem se hasiči pokoušeli odlehčit střešní konstrukci a sníh z ní shazovali. 

Dodávku vody do Božího Daru i Jáchymova havárie nepřerušila, vlastník ale bude muset střechu zajistit, informovali o tom dnes (12.2.) krajští hasiči. 

„O pomoc při zajištění střechy na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru požádal provozovatel úpravny karlovarské hasiče v úterý po poledni. Na střeše budovy ležela místy až dva metry vysoká vrstva těžkého sněhu, uvnitř objektu došlo již k částečnému propadu stropu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Přivolaní hasiči museli konstrukci odlehčit a odhazovali sníh. Byli jištěni z vysunutého automobilového žebříku. Během odklízení se část střechy propadla. „Během propadu nebyla žádná osoba uvnitř objektu. Díky zajištění se nic nestalo ani zasahujícím hasičům,“ doplnil mluvčí hasičů.

Podle hasičů musí odstranění sněhu ze střechy zajistit vždy majitel objektu. Hasiči asistují, jen když hrozí nebezpečí. Zatížení střech vrstvou sněhu řeší česká národní norma, která mimo jiné zpracovává mapu sněhových oblastí ČR a odpovídající sněhové zatížení. Vrstva sněhu může podle normy působit na střechu hmotností více než 400 kilogramů na metr čtvereční.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio