Počkal, až se unaví a posadí se. Pak kamaráda praštil sekyrkou do hlavy

8. únor 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Na samém okraji města Rokycany se rozprostírá zahrádkářská kolonie zvaná Němčičky. Odtud je dnes krásný výhled na město samotné i na okolní přírodu. Dohlédnete odtud třeba také na nedaleké polesí Čilina, které v minulosti sloužilo jako spolehlivý úkryt nejrůznějším lapkům a kriminálním živlům.

Němčičkami a Čilinou vedla již v dávné minulosti významná cesta spojující Rokycany a Šťáhlavy. „Právě proto se zde koncentroval zločin. Bylo to na dohled od Rokycan a zároveň v tom hustém lese nebylo dobře vidět například na loupežníky, čili se tam mohl klidně odehrát i nějaký ten mord,“ sdělil na úvod historik Jiří Sankot.

V 80. letech 16. století tady právě k jednomu takovému mordu došlo. Nedaleko od silnice bylo v Čilině nalezeno bezvládné tělo. „Našli tu mladíka vysvlečeného pouze do spodní košile, s obrovskou krvavou ránou na hlavě,“ popsal Sankot. Záhy vyšetřovatelé zjistili, že se jedná o poměrně významnou osobu, a to o synovce probošta chotěšovského kláštera. Všichni tak měli velký zájem na vypátrání a potrestání vraha.

Zavražděný hoch se jmenoval Jiřík a poslední týdny trávil v Praze se svým dobrým kamarádem Jakubem. Oba dva zde měli docela velký obnos peněz, který tady vesele prohýřili. Ke konci pobytu v Praze musel dokonce Jakub prodat vlastní košili, aby nebyl finančně úplně na nule. Když se společně vraceli k domovu pěšky, tedy tak, jak se dříve cestovalo nejčastěji, přiznal se Jiřík Jakubovi, že přeci jen všechno neutratil, a že mu nějaké peníze z výletu zbyly. Jakub se zaradoval a chtěl, aby si na zpáteční cestě dali tu pivo, tam oběd a tak podobně. To však Jiřík odmítl. Chtěl si ušetřené peníze nechat jen pro sebe.

Měl chuť Jiříka zabít

„Jakuba to cestou začalo docela štvát, protože se považoval za podvedeného. Brzy začal mít chuť, a to doslova, Jiříka zabít. Nebýt toho, že se k nim připojil ještě někde před Berounem jakýsi řezník, který je doprovázel, a tento záměr Jakubovi překazil, k vraždě by došlo už někde hodně blízko Prahy.

Řezník je doprovázel až k Rokycanům. Když se od dvojice přátel odpojil, využil Jakub příležitosti a Jiříka zde zamordoval. Počkal, až se oba dva unaví, Jiřík se posadí a sundá si klobouk. Poté ho praštil sekyrkou, s níž chodíval Jakub na procházky. Následně Jiříka vysvlékl a zřejmě mu sebral i ty peníze, o těch se ve spisech už dále nemluví,“ líčil poslední okamžiky mladíka historik.

Bylo zřejmé, že za vraždu čeká Jakuba smrt. Jak přesně byl potrestán? To se dozvíte při poslechu reportáže.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio