Pochoutkový rok 2022 zná své vítěze. Vyhrál unikátní recept na kunštátský zámecký perník

V neděli 25. prosince vyvrcholil ve vysílání regionálních stanic Českého rozhlasu další ročník kulinářské soutěže Pochoutkový rok, který byl tentokrát na sladko. Na velké finále bylo do pražského Divadla Metro pozváno všech 30 soutěžících se svými rodinami a blízkými. Nejlepším sladkým receptem roku 2022 se stal kunštátský zámecký perník plněný povidly, vlašskými ořechy i sušenými fíky a švestkami od Marie Šafářové z Poličky.

Během programu se diváci bavili vyprávěním milovníků dobrého jídla i sladkého. Zazněly rady od spisovatelky Haliny Pawlowské. O oblíbených zákuscích, nutných zásobách v lednici i erotických zvucích v kuchyni pak promluvil cukrář Josef Maršálek.

Diváci přivítali velkým potleskem i členy poroty Pochoutkového roku – herečku Naďu Konvalinkovou a šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Pořadem provedl diváky v sále a posluchače u rádia Patrik Rozehnal.

V rámci finále také porota společně s cukrářem Josefem Maršálkem pokřtila i novou knižní kuchařku Pochoutkový rok 2. Během slavnostního zakončení samozřejmě také došlo na to nejdůležitější – vítězům soutěže byly předány šeky na nákup kuchyňských spotřebičů od společnosti Mora (partnera soutěže) v celkové hodnotě 100 000 Kč.

Posluchačská cena

Během finále Pochoutkového roku předal ředitel Sekce generálního ředitele Českého rozhlasu Jan Menger vítězce posluchačské ceny Lence Hagerové z Klecan za její miletínské modlitbičky poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 15 000 Kč. Paní Hagerová se přiznala, že pečení je její vášní a díky hlasování se nádherně spojila celá rodina a držela ji palce do poslední chvíle.

Recept na vítězné jídlo: Miletínské modlitbičky

Vítězka Posluchačské ceny Lenka Hagerová za recept na miletínské modlitbičky

Na stránce www.pochoutkovyrok.cz probíhalo během listopadu 2022 hlasování posluchačů, kteří poslali 30 soutěžním receptům téměř 14 000 hlasů. Ze všech hlasujících pak porota vylosovala Radku Prosovou z Prahy, která obdržela poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 10 000 Kč. Výhra se jí hodila, protože se právě s manželem a malým osmiměsíčním chlapečkem přestěhovali do nového bytu.

Vítězové Pochoutkového roku 2022

Porota si své rozhodnutí, komu předá hlavní ceny, nechala až na samotný závěr velkého finále.

Vítězem soutěže Pochoutkový rok za rok 2022 se stala Marie Šafářová z Poličky s receptem na kunštátský zámecký perník pečený na plechu jako koláč s bohatou vrstvou povidel, vlašských ořechů a pokrájených sušených fíků a švestek. Získala poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 000 Kč. Recept je z rodiny jejího manžela. Jeho babička se narodila na zámku v Kunštátě, kde její tatínek pracoval jako zahradník. Protože se staral také o zámecký skleník, mohla jeho dcera na začátku 20. století ochutnat i takové plody, jako byly fíky nebo pomeranče. Recept na perník, který se pekl na zámku, se předával v rodině z generace na generaci a je stále velmi oblíbený.

1. místo - Kunštátský zámecký perník

Marii Šafářové gratuluje Naďa Konvalinková

Druhé místo obsadila a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 25 000 Kč získala Vlasta Pospíšilová z Drnovic na Vyškovsku. Vyhrála díky receptu na ořechové trubičky pečené na skle a plněné máslovým rumovým krémem a máčené v čokoládě. Trubičky se u ní v rodině pečou už více než půl století. Nejdříve je pekla její maminka, dnes je peče ona. Neví přesně, odkud recept pochází, ale je ráda, že se díky soutěži Pochoutkový rok neztratí. Cenu za ni na finále převzala dcera, neboť paní Pospíšilová řešila doma porouchaný plynový kotel.

2. místo - Ořechové trubičky na skle

Na druhém místě se umístila Vlasta Pospíšilová z Drnovic na Vyškovsku. Vyhrála díky receptu na ořechové trubičky pečené na skle a plněné máslovým rumovým krémem a máčené v čokoládě

Třetí místo a poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 20 000 Kč obdržela Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku za recept na likérové řezy. Tato pochoutka pochází z jedné staré kuchařky, sestává z měkoučkého piškotu, z vrstvy likérového máslového krému, kompotovaných broskví a šlehačky. Paní Doskočilová byla nadšená, že se její recept porotě zalíbil.

3. místo - Likérové řezy

Na třetím místě se umístila Alena Doskočilová z Drnovic za recept na likérové řezy

Vyhlášení nového ročníku Pochoutkového roku 2023
Na závěr celého finále také porota Pochoutkového roku spolu s Patrikem Rozehnalem vyhlásili nový ročník Pochoutkového roku 2023, který tentokrát bude plný nejrůznějších rodinných receptů. Posluchači budou moci přihlásit do soutěže jakýkoliv rodinný recept, který se u nich doma dědí z generace na generaci. Se svými recepty se posluchači mohou hlásit přes formulář na webové stránce www.pochoutkovyrok.cz nebo dopisem zaslaným na adresu Český rozhlas, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2 s heslem Pochoutkový rok. Ať žije Pochoutkový rok 2023!