Po zimní přestávce zase začaly stavební práce na hrázděném statku v Milíkově na Chebsku

4. březen 2020 09:15

Už rok a půl trvá rozsáhlá rekonstrukce hrázděného statku v Milíkově na Chebsku. Výjimečně zachovaný areál z počátku 19. století by měl být v budoucnu součástí expozic chebského muzea. Po zimní přestávce teď znovu začaly práce na obytném stavení.

Podle informací z chebského muzea jsou v současnosti dodělané základy pod obvodovými zdmi obytného stavení, díky kterým můžou pokračovat opravy vrchní dřevěné roubené a hrázděné konstrukce. Stávající poškozené části letos nahradí nové trámy, které vznikly už v loňském roce tradičním způsobem za použití historických typů seker. Také při jejich instalaci budou použité původní tesařské spoje. Dohlížet na to budou odborníci z památkové péče.

Po dokončení rekonstrukce uvidí návštěvníci statku především typickou ukázku běžného života z počátku 19. století – rozložení a význam jednotlivých staveb na statku i sbírkové předměty, které budou součástí interiérů. Restaurátoři pracují na opravě původního nábytku, keramiky a kamen. Kromě těchto originálních exponátů muzeum vytvoří i několik replik, jako například autentické egerlandské kroje nebo zcela nový holubník.

V loňském roce stavební firma dokončila rozvody všech inženýrských sítí a také výstavbu nového sociálního zázemí pro návštěvníky. Zároveň byla na hlavním obytném objektu vyměněná střešní krytina. V současnosti je tam dočasně umístěná lehká plechová střecha, kterou ale v budoucnu nahradí ražené tašky, které pokrývají téměř všechny objekty na statku.

Rekonstrukce statku v Milíkově za necelých 25 milionů korun potrvá minimálně do léta příštího roku.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související