Po zdolání svažitého terénu přijde odměna – kamenná rozhledna Pajndl

28. květen 2021

Rozhledna Pajndl na Tisovském vrchu v Karlovarském kraji stojí na desetimetrovém žulovém skalisku a je vysoká 24 metrů. Po zdolání točitého schodiště se dostanete do výšky přibližně 1000 metrů nad mořem.

Rozhledna zde stojí od roku 1897 a byla postavena spolkem Nejdecká krušnohorská jednota. „Roku 1908 byla k rozhledně přistavěna restaurace. Po druhé světové válce restaurace bohužel zanikla a k jejímu obnovení, ani ve formě nějakého malého občerstvení už nikdy nedošlo,“ uvedla místostarostka nedalekého města Nejdek Pavlína Schwarzová.

„Přístup k rozhledně je trošku náročnější, závěr samotný je potřeba zdolat pěšky. Pokud má člověk auto uzpůsobené tomuto terénu, dá se dojet téměř pod rozhlednu. Posledních 50 metrů terénu je poměrně dostupných třeba i někomu s handicapem. Je možné využít také vlakové spojení, kdy se zhruba 3 km od rozhledny nachází zastávka Oldřichov, odkud se dá už také docela hezky dojít,“ popsala cestu k rozhledně Pajndl místostarostka.

„Turisty bych ráda pozvala k nám do Nejdku, jelikož i zde máme turistům co nabídnout. Za zmínku určitě stojí Nejdecká křížová cesta, která vede krásným svažitým terénem a je přímo v centru města. Za zhlédnutí stojí také například nejdecká věž,“ řekla Pavlína Schwarzová.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio