Po více než dvou letech se blíží ke konci rekonstrukce kostela svaté Anny na Božím Daru

18. leden 2021 13:05

Boží Dar na Karlovarsku vybral restaurátory hlavního oltáře v kostele svaté Anny. Rekonstrukce objektu z 18. století trvá už víc než dva roky. Její součástí byla výměna krovů, opravy omítek i kamenné podlahy. Právě tu by měli stavebníci dokončit během ledna.

Hromady s pískem, lopaty a obrovské žulové kvádry. Tak to ještě teď vypadá v hlavní lodi kostela svaté Anny na Božím Daru. Město tady dokončuje rekonstrukci památky, která začala před více než dvěma lety. Její součástí byla obnova omítek, krovů a také zpřístupnění věže kostela.

Kompletní opravy stály radnici necelých 36 milionů korun. Práce ale ještě neskončily. Radnice chce pokračovat v restaurování oltářů. Hlavní oltář je ale tak velký, že se nedá celý rozebrat. Některé jeho části budou muset restaurátoři opravovat přímo v kostele. „Restaurátoři, kteří vyhráli výběrové řízení, říkali, že se to celé nedá rozebrat. Takže rozeberou některé části, které půjdou, a ty odvezou k restaurování,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

Při rekonstrukci v hlavní části kostela byly objeveny lidské ostatky, uloženy budou zpět na původní místo. „Když se rekonstruovala tato část, tak jsme tady našli takové zvláštní kamenné útvary. Tak jsme se po nich pídili, dostali jsme se do hloubky asi jednoho metru a tam jsme objevili takovou malinkou místnůstku, kde byly kosterní ostatky. Z toho jsme odvodili, že pro nás je to nejstarší známý božídarský občan,“ přiblížil Horník.

Barokní památka vznikla přesně před 250 lety a to přestavbou kostela ze začátku 17. století. Pokud to epidemická situace dovolí, lidé by se do ní mohli podívat letos v létě.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio