Po více než 70 letech získaly neznámé oběti z hromadného hrobu v Nejdku svá jména

9. květen 2019 12:00

V Nejdku na Karlovarsku odhalili nový památník obětem nacismu a fašismu. Pietní akce k výročí konce druhé světové války připomněla oběti zajateckých táborů i pochodů smrti.

Po více než 70 letech tak získaly některé z neznámých obětí z hromadného hrobu v Nejdku svá jména. Iniciály a datum narození lidí, kteří zahynuli v zajateckých táborech nebo na pochodech smrti v okolí města, jsou nově součástí památníku, který je zhruba 2 metry vysoký a stojí v blízkosti původního pomníku, který tady vznikl v poválečných letech. Nová pamětní deska z ocelového plechu je umístěná na zhruba dvoumetrovém žulové stéle. Kámen i desku město získalo darem.

„Historie první poloviny 20. století byla tragická. O lidech, kteří zde zůstali a jsou zde pohřbeni, nevíme nic, ale jistě tady nechtěli zůstat. Chtěl jsem, aby to bylo místo hlavně piety, která nutí k zamyšlení, protože ti lidé tady nemuseli zemřít,“ řekl bývalý starosta Nejdku Lubomír Vítek. Právě během jeho působení ve vedení města vznikla iniciativa k vybudování nového pomníku.

Podle nejdeckého kronikáře Pavla Andrše jsou zde uložené ostatky 49 lidí. Jednalo se především o vězně ze zajateckých táborů, ale také oběti pochodů smrti, které na konci války procházely městem. Mezi obětmi byli například Rusové, Poláci nebo Slováci. Pavel Andrš dohledal během čtyř let jména zhruba tří čtvrtin pochovaných lidí. Ta nyní zdobí nový památník.

Uctít památku obětí přišel atašé generálního konzulátu Ruské federace Kirill Popov. „Je to pro nás velmi důležité, že ta paměť je zachována i v malých místech. Je důležité se starat o to, aby ta paměť někam nezmizela, protože to je asi jediným prostředkem pro to, aby se hrůzy války nikdy nezopakovaly,“ uvedl Popov.

Mezi účastníky pietní akce se objevil i vojenský kaplan Miloslav Kloubek a současná starostka města Nejdek Ludmila Vocelková.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio