Po víc než 70 letech začala záchrana zámku Luka na Karlovarsku

24. leden 2022

Zámek Luka na Karlovarsku se snaží zachránit nový majitel. Památku, která vznikla už ve 13. století, koupil jmenovec zakladatele Luboš Luka. Objekt je v havarijním stavu, nový majitel chce na jeho opravy získat i státní dotace.

Šlechtické rody Štampachů, Kolovratů a Nosticů, ti všichni v minulosti sídlili na zámku Luka ve stejnojmenné obci na okraji Karlovarského kraje. Od druhé světové války ale památka, která leží nedaleko hlavního tahu z Karlových Varů do Prahy, chátrala.

Teď se zámek snaží zachránit jeho nový majitel. Jeho jméno přímo odkazuje k zakladatelům gotické tvrze, na které je barokní zámek postavený. Jmenuje se totiž Luboš Luka. „Na titulní stránce internetu vyběhl inzerát, že zámek Luka je na prodej za 2,5 milionů korun. Já jsem si řekl, že když se to jmenuje stejně jako já, musím se to pokusit zachránit,“ řekl.

Podle odhadů památkářů by první fáze oprav měla stát až 50 milionů korun. „Stav je velmi žalostný. Střecha je na spadnutí, z vnitřního nádvoří nezbylo skoro nic. Celé se to zbortilo dovnitř. Plán mám, ale závisí to na financích. První, co se bude muset udělat, je vystavení nádvoří a oprava střechy,“ uvedl Luboš Luka.

Do budoucna by se nový majitel chtěl do zámku nastěhovat. Zvažuje i zpřístupnění veřejnosti, otázkou pro něj ale zůstává, co by tam lidé mohli obdivovat. „Předpokládám, že na důchod už tady budu. Není problém to zpřístupnit veřejnosti, otázka je, jestli tady bude co obdivovat, protože z vybavení tu nezbylo vůbec nic,“ dodal.

Spustit audio