Po třech měsících se vracejí žáci druhého stupně základních škol do tříd

9. červen 2020 08:30

Maximálně patnáct dětí, připravené roušky i dezinfekce na ruce – takový je pohled do tříd žáků druhého stupně základních škol. Ti se po třech měsících opět mohli vrátit do školy.

Školy se kvůli koronaviru uzavřely 11. března. V uplynulých týdnech je vláda začala postupně otevírat. Od 11. května umožnila návrat žáků posledních ročníků základních a středních škol, od 25. května pak školákům z prvního stupně.

Ode dneška (9. června) můžou na konzultační hodiny chodit také žáci druhého stupně základní školy. Jednotlivé ročníky jsou ale rozdělené do skupin tak, aby ve třídách bylo maximálně 15 žáků. V lavici jsou po jednom, k dispozici mají všichni dezinfekci rukou.

Docházka je dobrovolná. Samostatně v lavicích sedí i žáci základní školy a základní umělecké školy v Karlových Varech Šmeralově ulici. Většina dětí i učitelů se do školy velmi těšila. Domácí příprava pro ně byla totiž náročná. „Těšil jsem se do školy celkem dost, protože už mi ty online úkoly a hodiny lezly i trochu na nervy. Je to změna zase se vrátit do školy, nová zkušenost,“ popsal své pocity žák Jiří.

Jak potvrdil ředitel Základní školy a Základní umělecké školy ve Šmeralově ulici v Karlových Varech Břetislav Svoboda, zájem dětí o konzultace je velký.  „Osmáků nám přišlo 78 procent. Šesťáků 57 procent a sedmáků 62 procent.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio