Po třech letech rozsáhlých oprav Karlovarský kraj zpřístupnil hrázděný statek v Milíkově

13. září 2021 09:05

Památkově chráněný hrázděný statek v Milíkově na Chebsku je přístupný veřejnosti. Rekonstrukce objektu trvala tři roky. Lidé si kromě venkovních prostor prohlédli i původní zařízení.

Lidé si o víkendu mohli prohlédnout opravený historický statek v Milíkově na Chebsku, a to v rámci Dnů evropského dědictví. Rekonstrukce památkově chráněného objektu trvala Karlovarskému kraji tři roky. 

V areálu vznikla expozice, která představuje život lidí na přelomu 19. a 20. století. Její součástí jsou například ručně malovaný lidový nábytek, který nechalo muzeum zrestaurovat, interaktivní prvky i 3D model statku v původní podobě.

„Tak jak to tady vidíte, tak je to ze 70. let. Největším zásahem bylo zbourání původního chlévního traktu a vybudování domečku, který dnes slouží jako pokladna. Ten je nejnovější stavbou. Nejstarší je naopak stodola z roku 1781,“ popsal současnou podobu areálu archeolog Michal Beránek.

Statek Milíkov je významný i tím, že už tu vůbec nemusel být. Ve 30. letech 19. století totiž vesnici zasáhl velký požár. „Zachovalo se to všechno, ale je to tím, že statek stál mimo osídlené jádro obce,“ dodal Beránek.

Spustit audio