Po šumajstru ze Slovácka vám bude do zpěvu jako Josefu Sedláčkovi ze Žeravic

Kroupy a barevné fazole tvoří základ jednoduchého jídla zvaného šumajstr. Chuť mu ale dává i domácí slanina a škvarky. Jak to všechno zkombinovat nám prozradil Josef Sedláček ze Žeravic na Slovácku. Vaří rád a manželka ho do kuchyně pouští za odměnu.

Šumajstr

Ingredience

500 g barevných fazolí

500 g ječných krup (velikost 10)

200 g vyuzené slaniny

200 g kabanosu

200 g škvarků

2 cibule

6 - 10 stroužků česneku

1 lžíce majoránky

1 lžička soli

½ lžičky pepře

1 litr hovězího vývaru

Postup:

Luštěniny namočíme přes noc (pokud je potřeba rychle, použijeme na odležení teplou vodu). Vodu slijeme, dáme čerstvou, osolíme a dáme vařit.

Kroupy vaříme doměkka. Fazole ale po 5 minutách znovu slijeme a vodu nahradíme hovězím vývarem. Ten pomůže zlepšit tvrdou chuť fazolí. Vody (vývaru) musí být 2x víc než fazolí, protože nabobtnají. Na závěr dáme trochu sádla, aby se fazole neslepily.

Na pánev dáme slaninu nakrájenou na kostičky, osmahneme dozlatova a vyjmeme z pánve. Necháme vypečený tuk a dáme rozpéct kabanos pokrájený taktéž na kostičky.

Ten po opečení dozlatova také vyndáme, do vypečeného tuku dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli.

V hrnci pak nakonec smícháme uvařené fazole a kroupy, přidáme orestovanou  slaninu, kabanos, cibuli a škvarky a řádně promícháme. Dochutíme solí, pepřem, a majoránkou. Nakonec přidáme i nastrouhaný česnek.

Přílohou může být chléb, kysané zelí či rychlokvašky. Na zapití může být slivovice nebo víno.

Josef Sedláček

Přivítal nás hned ve dveřích u speciální budky, kde pro návštěvy, které ho nezastihnou doma, má přichystané štamprdličky a lahvičku se slivovicí. Ochutnali jsme i domácí uzené, meruňky ze zahrady, ostružiny i trubičky s bílkovým krémem, které upekla sousedka, když se dozvěděla, že přijedeme. Recept na šumajstr je prý původně jídlo chudých a on ho dělává tak, jak ho to naučili rodiče. Je hrdým obyvatelem Žeravic, zpěvákem i držitelem tradic.