Po poškozené trati u Dalovic začnou vlaky jezdit nejdřív v květnu

19. duben 2018 13:00

Vlaky se na trať mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku, kterou o víkendu poškodil sesuv půdy, vrátí nejdříve na počátku května, a to zatím jen na jednu ze dvou kolejí. Sanaci svahu, po které trať vedla, zkomplikovalo počasí.

Příčina sesuvu, který na asi padesátimetrovém úseku zcela zničil jednu kolej, zatím známa není. „Původní předpoklad obnovení provozu do konce tohoto týdne alespoň po jedné koleji je bohužel nereálný. Situaci zkomplikovaly deště z minulých dnů, po kterých je okolí sesuté trati jen velmi špatně dostupné pro těžkou techniku," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Čtěte takéNa Karlovarsku se propadla železnice, vlaky mezi Kláštercem a Chebem nejezdí

„Specializována firma, která svah zajišťuje, potřebuje do míst poškození dopravit těžkotonážní buchar pro zatloukání pilotů, které mají svah zafixovat a stabilizovat. Pokud vše půjde podle současných předpokladů, tak by svah měl být zajištěný do konce dubna a od 1. května by zde mohly vlaky jezdit alespoň po jedné koleji," doplnil mluvčí.

Na trati Cheb - Chomutov do sesuvu jezdily osobní i nákladní vlaky až osmdesátikilometrovou rychlostí. Jen díky pozornosti zaměstnanců SŽDC se podařilo včas zastavit dopravu na trati ještě před tím, než se svah pod jednou kolejí propadl asi o pět metrů.

Osobní dopravu v poškozeném úseku nahradila náhradní autobusová doprava, nákladní vlaky jezdí paralelní tratí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související