Po celém Česku se otevřou dveře stovek kostelů a modliteben

10. červen 2022 10:35

Do tradiční akce Noc kostelů se v pátek večer zapojí víc než 1700 modliteben a kostelů po celé republice. Na západě Čech se návštěvníkům otevře na 160 svatostánků. Dvanáct z nich na pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje můžou zájemci projít díky speciální poutní stezce.

Páteční noc patří v Česku Noci kostelů 2022. Volně přístupných bude hned několik sakrálních objektů, kde bude připravený program. Do akce se v Karlovarském kraji zapojí čtyřicet kostelů.

Od 18 hodin do půlnoci se otevře například kostel ve Skocích a v Jáchymově na Karlovarsku. Celý den bude také otevřen kostel sv. Vavřince v Chodově, který nabídne komentované prohlídky.

Pro poutníky je navíc na pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje připravená speciální stezka, na které je 12 zastávek. Mezi nimi i kostely v Komárově, Údrči nebo Skocích.

„V každém z uvedených kostelů nebo na webových stránkách Skoků můžou lidé získat mapku s programem. Slouží také jako poutnický pas, do kterého si mohou otisknout razítko navštíveného kostela,“ řekla Lenka Schierl Luňáčková ze spolku Pod střechou, který spravuje kostel ve Skocích.

Podrobný přehled najdete na webové stránce nockostelu.cz.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio