Po 70 letech se na světlo dostala původní dlažba kinosálu v Kyselce. Pamatuje éru Mattoniho

15. říjen 2021 15:35

V Kyselce u Karlových Varů začala rekonstrukce podlahy obecního kina. Pod dřevěnou konstrukcí z 50. let minulého století našli dělníci v kinosále původní dlažbu z éry podnikatele Mattoniho.

V Kyselce u Karlových Varů začala rekonstrukce podlahy hlavního sálu obecního kina. Práce se odehrávají v objektu, který pamatuje éru podnikatele Mattoniho. Současný kinosál kdysi využívali k léčebným terapiím lázeňští pacienti.

Obecní kino v lázeňském parku v Kyselce vzniklo v polovině minulého století přestavbou jednoho z místních léčebných pavilonů. Stavbaři tehdy stupňovitou dřevěnou konstrukci podlahy položili na původní dlažbu, která se teď po 70 letech opět objevila na světle.

Historická dlažba je v dobré kondici, za pár dní ji ale opět překryje nová dřevěná podlaha. „Máme mimořádnou příležitost vidět původní dlažbu z dob pana Mattoniho. Zase samozřejmě dojde k zakrytí, protože je tady potřeba tu stupňovitou podlahu udělat. Je vidět, že je ta původní krásná. Máme teď zhruba týden na to ji zdokumentovat,“ řekl starosta Kyselky Aleš Labík.

Kino je výjimečné svým interiérem

Diváci v kině usedají pod výrazně zdobené trámoví. Stěny pokrývají tapety. Tohle všechno teď obec sjednotí a upraví. „Mělo by to být vše nové. Budeme se snažit, aby to bylo co nejpříjemnější prostředí a zapadlo to k této budově,“ doplnil starosta.

Díky dotaci se do malé podkrovní místnosti nastěhoval i nový projektor. „Pokud mám správné informace tak na tento rozměr kina by to měl být první takový projektor v republice. Myslím si, že budeme konkurovat normálním městským kinům,“ uzavřel Labík.

Prostory přestavěného kinosálu chce vedení obce veřejnosti poprvé představit v prosinci letošního roku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio