Po 30 letech získá zimní stadion v Mariánských Lázních novou ledovou plochu

10. duben 2019 14:30

Hokejisté, krasobruslaři a široká veřejnost. Ti všichni využívají zimní stadion v Mariánských Lázních. Kvůli rekonstrukci ledové plochy pro ně ale sezona skončila o měsíc dřív.

Na stadionu jsou teď místo návštěvníků těžké stroje a stavební dělníci. „Stadion je kromě dvou měsíců v roce využíván celoročně. Led jsme vloni rozpouštěli v dubnu, květnu a na konci června jsme začali mrazit. V červenci se zde už bruslilo na sto procent,“ uvedl ředitel Správy městských sportovišť v Mariánských Lázních Viktor Borsík.

„Během července a srpna zde probíhají přípravné kempy hokejistů, odehrávají se zde soutěže žáků i dospělých. K tomu celoročně stadion využívá krasobruslařský klub,“ popsal vytížení haly Borsík. Letní hokejové kempy sice letos v Mariánských Lázních nebudou. Město ale rekonstrukci naplánovalo tak, aby byla ledová plocha připravená před začátkem nové soutěžní sezony.

„Po poradě s jednotlivými kluby jsme vybrali právě tuto dobu, protože hokejová sezona bude začínat v říjnu. Na celkovou rekonstrukci je objektivně potřeba minimálně šest měsíců. Dopad pro samotné sportovce tak bude minimální,“ dodal starosta Mariánských Lázní Martin Kalina.

Projekt na výměnu technologie chladící desky město připravilo už před třemi lety

Od konce osmdesátých let používá mariánskolázeňský stadion jako chladící medium čpavek. Ten je nebezpečný a především neekologický. A obdobně jako samotná chladící deska je i tato technologie na konci životnosti. V rámci rekonstrukce nahradí čpavek šetrnější chladící medium a oprav se dočká i okolí ledové plochy. „Součástí projektu je také provedení všech konstrukčních prací. Budou zde nové mantinely, plexiskla. V podstatě celá plocha stadionu bude nová,“ upřesnil Viktor Borsík.

Od záměru kvůli komplikacím s dotacemi město před třemi lety ustoupilo. „Předpokládali jsme, že alespoň podle kvalifikovaných odhadů, které jsme měli z roku 2016, by celý projekt měl být kolem 25 až 30 milionů v závislosti na vysoutěžené ceně. Takže na letošní rok jsme z rozpočtu vyhradili 31 milionů. Nicméně do výběrového řízení se nám přihlásily dvě firmy a nižší nabídka zněla 37,5 milionu,“ řekl starosta Martin Kalina. Na projekt výměny technologie a chladící desky tentokrát město státní dotace v hodnotě necelých 20 milionů korun získá.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio