Plzeňští revizoři byli v minulosti napadeni pěstí, nožem i mačetou. A útoků přibývá

21. leden 2022 11:06, aktualizováno

Revizor plzeňských dopravních podniků - to začíná být poměrně nebezpečné zaměstnání. Právě v krajské metropoli totiž výrazně stoupl počet útoků na kontrolory. Zatímco v roce 2020 řešily plzeňské dopravní podniky čtyři napadení, loni jich bylo 11. Na začátku tohoto roku přibyly do statistik další dva útoky. Z pohledu celorepublikových statistik je přitom Plzeň ojedinělá. V dalších městech zatím podobné potíže nemají.

Ke dvěma vážným atakům došlo v plzeňské MHD hned na začátku tohoto roku dokonce během jediného dne. Jeden skončil po napadení v pracovní neschopnosti, druhý si odnesl krvavé poranění hlavy. „V obou případech i přes zranění revizorů se podařilo černé pasažéry zadržet do příjezdu Policie České republiky,“ uvedl mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

Zatímco v roce 2019 i o rok později zaútočili černí pasažéři na plzeňské revizory čtyřikrát, loni už to bylo jedenáct případů a letos zatím dva. Najít příčinu výrazného nárůstu útoků je ale podle vedoucího odboru příjmů z dopravy plzeňských dopravních podniků Jana Schejbala velice složité. „Může to být způsobené situací ve společnosti, kterou v posledních dvou letech zažíváme, ať už je to pandemie nebo různé zdražování a podobně,“ popsal.

Pomohla by právní ochrana

Plzeňští revizoři v minulosti čelili útokům pěstmi, takzvaným boxerem, nožem nebo dokonce mačetou. Schopnost agresora zpacifikovat mají pomoci kurzy sebeobrany, které absolvují revizoři každé dva roky. Během kontrol mají u sebe navíc i pepřový sprej. Jan Schejbal si myslí, že víc už dělat nelze. Určitě by pomohlo posílit právní ochranu revizorů, což je ale podle něj otázka spíše na politickou garnituru.

Plzeň je z pohledu nárůstu útoků na revizory ojedinělá. V ostatních regionech je situace klidnější. „V Praze to bylo v loňském roce 27 napadení, v Ostravě 11, v Brně jen sedm. Například v Liberci se ale v minulosti s napadáním revizorů setkávali mnohem častěji. Teď za poslední tři roky už evidují jen jedno napadení,“ vyjmenovala mluvčí sdružení dopravních podniků Linda Hailichová.

V době koronavirové epidemie musí revizoři kontrolovat také nošení respirátorů a i kvůli tomu roste podle Lindy Hailichové hlavně v menších městech slovní agrese vůči revizorům.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio