Plzeňští lesníci likvidují následky ničivé páteční bouře derecho

26. květen 2022 09:43, aktualizováno

Stromy a větve polámané po pátečním silném větru odklízí lesníci ve Špitálském lese v Plzni. Na dalších místech budou práce pokračovat minimálně měsíc.

Zvuk motorových pil se v těchto dnech ozývá z městských parků a lesů v Plzni. Lesníci a najatí zaměstnanci tam odklízejí škody po pátečním silném větru, který zasáhl západní Čechy. Podle meteorologů se objevil i speciální jev zvaný derecho, velmi ničivá větrná bouře, která postupuje v několik set kilometrů dlouhém pásu. Třeba na meteorologické stanici na Mikulce v Plzni-Bolevci naměřili rychlost větru v nárazech až 125 km/h.

„Stromy se olistily a mají větší plochu, proto více padají,“ objasnil hajný městských lesů Pavel Staněk. Ve Špitálském lese v Plzni na Doubravce jsou podle něj pásky, za které nesmí lidé kvůli bezpečnosti vstupovat. Jedním z pracovníků likvidujících škody je také Václav Pokladník. Stromy určené ke kácení nemá nijak označené. „Mám už desetiletou praxi a tady se vyznám. Mám mapu, podle které najdu vývrat, spadlý strom nebo zlomený špic,“ uvedl.

Úklid zabere minimálně měsíc 

Tisková mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková vysvětlila, že všechna místa zasažená větrem ještě nejsou zmapovaná. „Ještě najdeme škody třeba v remízcích, na jednotlivých stromech kolem cest a podobně. V únoru popadala celá část lesa, teď se jednalo o jednotlivé stromy, a to se odstraňuje hůř,“ řekla. „Možná ještě zjistíme rozsáhlejší škody, práce odhadujeme na měsíc,“ dodala.

Lidem, kteří vyrazili do přírody, radí tisková mluvčí obezřetnost. Měli by chodit jen po cestách a nevstupovat do porostu. „Některé stromy jsou pouze nakloněné, mají jen porušené kořeny a mohly by větrem padnout. Předpověď hlásí v těchto dnech větrné počasí a půda už se trochu nasákla vodou, takže stromy, které nestihneme porazit, by ještě mohly padnout,“ varovala.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio