Plzeňští hokejoví fanoušci pomohli vytvořit výstavu Škodovka do toho!

20. září 2019 12:00

V Plzni se chodí na hokej  už rovných 90 let. Kdysi se fandilo na stadionu pod širým nebem. Moderní krytou halu získali hokejisté až mnohem později. Fanoušci jsou ale s nimi celou dobu. A právě jim patří nová výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Nazvaná je jednoduše – Škodovka do toho!

„Výstava se nesnaží objektivně na základě historických faktů vytvářet dějepis hokeje v Plzni. Jejím cílem je přiblížit události, které plzeňským hokejovým fanouškům za ta léta utkvěly v paměti. Výstava představí celou řadu zajímavých a cenných relikvií, které během sezón špatných i dobrých fandové nasbírali,“ říká jeden z kurátorů výstavy Jiří Orna. K vidění jsou kroniky, fanouškovské i hráčské dresy a hokejky a unikátní fotografie i novinové články. Nechybí ani zpětná vazba – vzpomínky bývalých hráčů na diváckou kulisu během jejich kariér.

Na výstavě uvidíte třeba i dres legendárního obránce Milana Kajkla s číslem 21. „To je vlastně jediný doklad éry 70. let. Byli jsme opravdu překvapeni, co všechno mají fanoušci doma za poklady,“ říká Jiří Orna.

„Najdete zde i nejedno parte vyrobené, když Škodovka sestupovala do nižší soutěže,“ popisuje druhá kurátorka výstavy Veronika Dudková a upozorňuje i na hokejky. Třeba na hůl Josefa Táflíka, kde jsou podpisy všech hráčů tehdejší sestavy.

Část výstavy je věnována i historii fandění na plzeňském stadionu. Nastíněn je vývoj divácké podpory hokejistům od 50. let 20. století až do současnosti. Pozornost je věnována také výjezdům na venkovní zápasy. Připomenuti jsou i fanoušci, kteří již nejsou mezi námi. Výstavu si přijďte prohlédnout do 2. února 2020.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio