Plzeňští chirurgové provedli ojedinělou šetrnější operaci srdce

18. červen 2008
Tento pořad

Lékaři plzeňské fakultní nemocnice provedli ojedinělou operaci srdce. Endoskopicky pomocí malých vpichů s využitím radiofrekvenční energie odstranili srdeční arytmii, takzvanou fibrilaci síní. Jedná se o první využití radiofrekvenční technologie pro takové účely v České republice. Oproti tradičním formám zákroku, kdy je pacientovi otevřen hrudní koš, je radiofrekvenční metoda daleko šetrnější. Pokračuje Monika Zettlová.

Pacient byl operováni prostřednictvím malých vpichů do hrudníku pomocí speciálních kleští. Ty využívají radiofrekvenční energii k vytvoření jizev na tkáni síní srdce, čímž elektricky izolují zdroje nepravidelného rytmu. Podle kardiochirurga Viktora Zlochy je nový způsob endoskopické operace pomocí radiofrekvenční energie šancí na odstranění fibrilace síní u pacientů, kteří mají jinak zdravé srdce. Fibrilaci síní dosud lékaři odstraňovali operativně jen tehdy, když zároveň pacienta operovali kvůli jinému vážnému srdečnímu problému, a otevírali mu proto hrudník.

Operovaný muž musel několik let užívat léky. Operace by měla podle lékařů odstranit jeho problém trvale. Díky šetrnému zákroku se pacient necelý týden po operaci cítí dobře a lékaři ho chtějí brzy propustit z nemocnice.

Logo

Kardiochirurgické oddělení plzeňské fakultní nemocnice funguje šest let. Lékaři snaží vytvořit ucelený program endoskopických výkonů, které jsou šetrnější než klasické operace.

autor: čer
Spustit audio