Plzeňský lůžkový Hospic svatého Lazara nabízí nově i mobilní služby

19. leden 2022

Plzeňský lůžkový Hospic svatého Lazara funguje v krajském městě už od roku 1998. Nově teď nabízí i služby domácí hospicové péče na území města Plzně a přilehlých obcí. Mobilní hospic od začátku letošního ledna už pečoval o osm nevyléčitelně nemocných lidí. Další klienty přijme v nejbližších dnech.

„Jedná se o těžce nemocné pacienty, kterým zbývají dny, týdny nebo maximálně měsíce života, a kteří to chtějí strávit doma v rodinném kruhu. Je tam důležitá vůle té rodiny, přání pacienta a my máme k dispozici moderní medicínské, doktorské, sesterské prostředky, kterými můžeme účinně tišit bolesti, dušnost, kašel, pocity na zvracení, a které se dají přesunout domů k lůžku pacienta. Nejdůležitější úlohu ale hraje rodina, protože mají pacienta v péči dvacet čtyři hodin denně a mobilní hospic za nimi pravidelně dojíždí. Na telefonu mají kdykoliv k dispozici sestřičku, která zase navazuje na lékaře,“ vysvětlil garant lékařské péče nově vzniklého mobilního hospice Martin Pachner.

Hospic poskytuje i kompenzační pomůcky

„Jedná se o postele, křesla nebo chodítka. Principem domácí péče je naedukovat tu rodinu tak, aby oni sami byli schopni třeba aplikovat injekci. Máme i možnost psychoterapie. My nastavíme domácí léčbu, ale je to velmi individuální a odvíjí se to klient od klienta. Rodinné příběhy a důvody proč být v domácím hospici jsou různé. To odcházení je třeba proto, že si to pacient přál, rodina chce dodržet slib nebo klient vysloveně řekne, že už nechce být v nemocnici a nechce se tam vrátit. Rodina se na vzniklou situaci, a na to že odešel, lépe adaptuje, protože si tím procesem prošli společně a to je velký dar,“ popsala vrchní sestra Markéta Karpíšková.

Na péči přispívají pacienti a zbytek nákladů hradí hospic z příspěvků od soukromých i firemních dárců, od města i kraje. Zároveň usiluje o uzavření smluv na poskytování domácí hospicové péče s pojišťovnami. „Musíme splnit požadavky pojišťoven. Ty v době uzavření smluv budeme mít splněné. Jsou to pět úvazků sester a 1,2 úvazku lékaře, z čehož musí být minimálně 0,2 atestovaný lékař paliatr, a to máme,“ uvedla ředitelka hospice Jiřina Helíšková.

V Plzeňském kraji funguje ještě taky mobilní hospic Domov, domácí hospic Křídla andělů, založený oblastním Českým červeným křížem, anebo mobilní hospic na Tachovsku. Další by mohl vzniknout na Klatovsku. „Tam v současné době jednáme s charitou, abychom pokryly i oblast Klatovy a Sušice. Do budoucna bychom ale chtěli, aby tato služba byla poskytována ve všech našich okresech,“ dodala hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio