Plzeňský kraj spouští očkování bez registrace. Nebude v obchodních centrech

20. červenec 2021 09:40, aktualizováno

Plzeňský kraj spouští pro zájemce o očkování možnost nechat se očkovat první dávkou ve vybraných očkovacích centrech bez předchozí registrace. Celkem půjde v Plzeňském kraji o 9 očkovacích míst.

Aplikace vakcíny na vybraných místech bude možná v pátek 23. a 30. července v čase 8-13 hodin. Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni pak přidává sobotu 24. července ve stejném čase.

Očkování bez registrace

Nárůst nově diagnostikovaných nemocných v Plzeňském kraji pokračuje v řádech desítek případů denně. Plzeňský kraj proto ve svých očkovacích centrech zpřístupní očkování široké veřejnosti bez nutnosti předchozí registrace. „Rozhodli jsme se zpřístupnit očkování všem, kteří z časových či jiných důvodů nechtějí čekat na rezervaci v centru. Zároveň jsme zvolili stávající očkovací centra proto, abychom dodrželi vhodné podmínky k uskladnění vakcín a zachovali komfort pro očkované i zdravotnický personál,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová a dodává: „Zvolili jsme zatím dva termíny očkování bez registrace, abychom zásadním způsobem nenarušili stávající systém očkování v centrech, a podle zájmu veřejnosti budeme pokračovat v srpnu.“

Očkování bez registrace bude možné pouze pro dospělé od 18 let. Děti 12+ musí být s ohledem na dodržení daných podmínek (přítomnost zákonného zástupce, pediatra a sestry) registrovány do očkovacích center pro ně určených. Cizinci, kteří jsou samoplátci, mohou být v současné době očkováni pouze ve FN Plzeň.

Očkování bez registrace bude možné pouze první dávkou. Termín druhé dávky, který už bude 21 dní, dostane každý zájemce o očkování vygenerovaný systémem. Nebude tedy možnost nechat si ve vyhrazeném čase pro neregistrované aplikovat pouze druhou dávku. Tu musí každý absolvovat tam, kde mu byla aplikována dávka první.

Očkování bez registrace v obcích s nízkou proočkovaností

V řadě menších a odlehlých obcí v kraji nejsou obyvatelé dostatečně proočkováni. Jde především o nejvíce zasažené regiony, kde mnozí obyvatelé onemocnění covid-19 prodělali, končí jim ochranná doba po nemoci a mají zájem o očkování. Plzeňský kraj ve spolupráci s očkovacími centry bude prostřednictvím mobilních týmů nebo vyhrazeného času v očkovacím centru obyvatelům těchto obcí očkování umožňovat. V okresech Tachovska a Plzně-severu již očkovací centrum EUC kliniky Plzeň oslovilo starosty dotčených obcí a společně plánují doočkování obyvatel. „Společně s mobilním týmem EUC kliniky jsme schopni realizovat v konkrétní domluvený čas a den proočkování v obcích bez nutnosti registrace. Je pro nás důležité, aby lidé věděli, že uděláme maximum pro to, aby očkování bylo přístupné všem, kteří o něj mají zájem,“ vysvětluje hejtmanka Ilona Mauritzová.

autor: Veronika Krátká | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Plzeňský kraj
Spustit audio