Plzeňský kraj pošle na Ukrajinu další elektrocentrály a sanitu

5. prosinec 2022 21:00, aktualizováno

Šest elektrocentrál v hodnotě 72.000 korun pošle Plzeňský kraj partnerské Ivano-frankivské oblasti na Ukrajině. Schválili to krajští radní, ještě s tím musí souhlasit zastupitelstvo. Kraj doveze do oblasti také stále požadovaný zdravotnický materiál a už druhou sanitku, kterou ze svého vozového parku vyřadila krajská zdravotnická záchranná služba.

Na Ukrajinu se zástupci kraje chystají potřetí. V prosinci tam pojede hejtman Rudolf Špoták a jeho náměstci Josef Bernard, Pavel Čížek a Pavel Hais. "Povezeme do partnerské oblasti na Ukrajině druhou vyřazenou sanitku a další elektrocentrály. Ty jsou momentálně velmi žádanou pomocí. Považujeme za solidární ukrajinskému regionu pomoci, jak je to ze strany Plzeňského kraje možné,“ řekl hejtman.

Kromě elektrocentrál, zdravotnického materiálu a dalšího vybavení bude v sanitce také jeden defibrilátor a jeden transportní plicní ventilátor, které převezme místní nezisková organizace Lysetská nemocnice. Během prosincové návštěvy také zástupci Plzeňského kraje a Ivano-frankivské oblasti oficiálně podepíší deklaraci o partnerství. První výpravu na Ukrajinu podnikli členové krajské rady v červenci. Odvezli tam 11 elektrocentrál a sanitku se zásobou zdravotnického materiálu a dalších potřebných věcí.

Krajští radní také dodatkem ke smlouvě schválili bezplatné prodloužení výpůjčky prostor ubytovny v Čechově ulici v Plzni, v níž od března kraj poskytuje ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Kapacita ubytovny je zhruba 200 míst, průběžně je zde ubytováno 150 lidí. Budovu vlastní Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, s nímž má kraj uzavřenou smlouvu o výpůjčce. V ubytovně pomáhají s provozem dobrovolníci z Mezigeneračního a dobrovolnického centra Totem, kteří se výrazně podílejí také na provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio