Plzeňský genetik František Lošan slaví významné jubileum

10. září 2018

Plzeňský genetik František Lošan letos slaví 80. narozeniny. Stále aktivní lékař například v Plzni spoluzakládal Lions club. V západočeské metropoli také před mnoha lety založil na dětské klinice genetickou ambulanci, kterou vedl. Je taky zakladatelem první spermobanky v Plzni. Genetice se František Lošan se své profesi věnuje dlouhá desetiletí a patří mezi špičky ve svém oboru. Připravila Martina Klímová.

František Lošan je také zakladatelem první spermabanky v Plzni a jako dlouholetý člen Lions clubu Plzeň city každý rok v zimě prodává v centru města ve stánku svařené víno na podporu slabozrakých a nevidomých lidí. Charitě i své profesi se věnuje dlouhá desetiletí a patří mezi špičky ve svém oboru. I ve svých 80 letech stále aktivně pracuje.

V ordinaci čeká na své pacienty každý den po sedmé hodině, a protože umí odpočívat jen trošku a je – podle svých slov – „nepokoj“, musí stále něco dělat. „Ráno jsem ještě čilý, ale večer už skoro mrtvý,“ řekl s nadsázkou. I když v rodině Františka Lošana žádný lékař nebyl, přivedla ho ke studiu medicíny maminka. „Rodiče byli dost nemocní, protože řeznická práce je náročná, a tak mě maminka přemluvila. Nakonec jsem ale ve studiu našel zalíbení, a jak vidíte, pracuji dodnes,“ vyprávěl. Po studiu pediatrické fakulty začal pracovat v Táboře a po atestaci dostal místo ve fakultní nemocnici v Plzni.

Rozhodl se, že je potřeba v genetice něco udělat

Protože byl často svědkem rozpadu rodin po narození postiženého dítěte a protože na začátku jeho kariéry bylo možné poškození jen konstatovat, nikoliv předem diagnostikovat, začal se zajímat o genetiku. „Nastoupil jsem a zde na dětské klinice jsem začal pracovat na novorozeneckém oddělení, kde jsme v té době vídali poměrně často vrozené vady závažného charakteru, to už mě vedlo k tomu, že s touto problematikou by bylo vhodné něco udělat,“ vzpomínal lékař. „Postupně jsme zavedli na pracovišti vyšetření z plodové vody, dnes tady máme 4 ambulance ultrazvukového vyšetření, 3 ambulance na vyšetření genealogie a genetiky, kde se vyšetřují pacienti z celé republiky,“ popsal.

Kromě práce dělá Františku Lošanovi radost hlavně rodina: „Připravili mi krásnou oslavu narozenin a každé ze šesti vnoučat se nám snažilo dát nějakým způsobem najevo, že nás mají rádi. Radost mi dělá také vnučka, která studuje třetím rokem medicínu.“ Stále aktivní lékař relaxuje rád u vaření klasických českých jídel a poslechu Pavarottiho. Tajemství receptu na dvakrát mletou řeznickou sekanou mu předal jeho tatínek, vyhlášený lounský uzenář. A spolu s ním také jednou životní moudro: Dělej poctivě povolání, které sis vybral.

autor: mkl
Spustit audio