Plzeňskému transfúznímu oddělení se během prázdnin tenčí zásoby krve. Nejvíce potřebuje krev skupin 0- a A-

Plzeňské transfúzní oddělení zve dárce krve k prázdninovým odběrům. Snaží se tak doplnit zásoby krve, které se během července a srpna každý rok zmenšují, protože nemocnice a záchranáři jí v létě často potřebují dokonce více než během roku.

Plzeňské transfúzní oddělení eviduje přes 11 tisíc dárců. Mezi ně patří i 34 letý Plzeňan Pavel Švarc, který v těchto dnech odevzdal necelý půl litr krve. „Chodím pravidelně, po třech až čtyřech měsících. Alespoň třikrát do roka,“ řekl Švarc. Krev dával už sedmnáctkrát, na odběry chodí čtyři až pět let.

„Dárcovství beru jako dobrý skutek a mám dobrý pocit z toho, že někomu pomůžu. Já sám sice nikdy krev nepotřeboval, ale pracuji jako hasič a vím, že se člověk dostane do situací, kdy ji potřebuje,“ uvedl Pavel Švarc.

Od začátku prázdnin přišlo dát krev kolem 700 dárců. To je o něco méně, než během jiných měsíců, potvrdila primářka Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Petra Šlechtová: „Dá se říct, že letošní situace se nijak neodlišuje od situace v uplynulých letech. Vždy se potýkáme v letních měsících a době dovolených s mírným nedostatkem krve. Potřeba krve v této době neklesá, naopak stoupá, protože vyjíždí například sváteční řidiči, přibývá úrazů a těžkých autonehod. Přestože jsou naši dárci spolehliví a zlatí, a chodí ve velkém počtu darovat v červenci i srpnu, stále musíme zásoby velmi intenzivně naplňovat.“

Chce to jen sebrat odvahu a přijít

Podle primářky Šlechtové nejvíce schází dárci s krevní skupinou 0- a A-, protože těchto lidí je v populaci poměrně málo, schází i dárci v registru. Potom stačí jeden pacient s touto krevní skupinou a zásoby nemocnice se tenčí.

Nemocnice by potřebovala kromě pravidelných dárců přilákat i více nových prvodárců. „Chce to jen sebrat odvahu a přijít k nám na Transfúzní oddělení. Velkou výhodou je napřed navštívit naše webové stránky, kde jsou veškeré informace. Dárce musí být ve věku 18 až 60 let, pokud možno zdravý. V případě že se s něčím léčí, tak jako většina naší populace, je lepší přinést doporučení od lékaře nebo výsledky,“ uvedla Petra Šlechtová.

Darovat krev v Transfúzním oddělení v ulici 17. listopadu v Plzni na Borech můžou lidé každý všední den od půl sedmé ráno do dvanácti hodin. Ve středu je otevřeno až do půl šesté odpoledne. Také letos můžou dárci během prázdnin soutěžit o velkoplošnou televizi.

autoři: lum , jik
Spustit audio