Plzeňské nakladatelství Starý most vydalo tři knižní novinky spojené s městem Plzeň

19. listopad 2010

Kniha pohádek, reprezentativní fotografická publikace a kniha o historii města - to jsou tři letošní knižní novinky zaměřené na Plzeň. Podrobnosti o publikacích spojených s plzeňským regionem zjišťovala Monika Zettlová.

Kniha, která je určená nejmenším čtenářům, je výběrem pohádek s názvem Anděl na velbloudu aneb plzeňské pohádky. Autorem je Petr Mazný. Osmnáct moderně psaných pohádek, ilustrované Václavem Šlajchem, je volně inspirováno historií Plzně, místními částmi a pověstmi. Vystupují tam čerti, vodníci, strašidla, trpaslíci i kouzelná bylinkářka a začarovaný pes. Povídky a legendy se odehrávají ve všech částech města před 200 až 300 lety. Kniha starší děti nenásilně seznámí s historií města, velké čtenáře má pobavit.

Autoři Jan Hajšman a Petr Sokol pátrali v knize Toulky zaniklou Plzní po místech, kde se psala historie, ale po nichž zůstalo už jen málo stop. Například zaniklá gotická vesnice Borek, hradiště v Bukovci, Saská brána a Stínadla. Publikace popisuje historii lokalit a obsahuje hodně fotografií, faksimilií, plánků a mapek, často nepublikovaných.

Poslední novinkou nakladatelství Starý most je reprezentativní fotografická publikace Plzeň známá neznámá, která obsahuje více než dvě stě snímků plzeňského fotografa Zdeňka Vaize. Obsahuje kromě klasických fotografií památek pohledy na známá místa z těžko dostupných koutů, například z komínů, věží a střech. Snímky ukazují město v nečekaných perspektivách. Obrazy mají stručné popisky také v němčině a angličtině.

autor: čer
Spustit audio