Plzeňské Muzeum loutek nabízí na 300 loutek i možnost zahrát si divadlo

20. leden 2014
Česko – země neznámá

Muzeum loutek stojí na náměstí Republiky v Plzni ve starém měšťanském domě. V muzeu najdeme asi 300 loutek, přičemž ty nejstarší vznikly kolem roku 1830 a největší loutky měří přes dva metry.

Expozice postupně představuje počátky loutkářství v Plzni - od kočovných loutkoherců, přes Loutkové divadlo feriálních osad, Skupovo divadlo, produkce loutkových souborů z druhé poloviny 20. století až po současnost.

Pozornost návštěvníků poutají především dvě světoznámé postavičky původem z Plzně - Spejbl a Hurvínek. V muzeu jsou však k vidění i další loutky a loutková divadla, která působila na Plzeňsku od poloviny 19. století.

Další část expozice je věnována prvnímu stálému loutkovému divadlu v Plzni. Divadlo původem perníkáře Čeňka Škody je zastoupeno unikátním oživeným modelem, který je zhotoven podle dochovaného negativu.

Slavná historie, tradice i osobnosti

Specifickou roli v historii mělo Loutkové divadlo feriálních osad, kde se spojily spolek přispívající na letní pobyty chudých dětí a kočovné divadlo Karla Nováka, které se poté usadilo natrvalo v Plzni. Divadlo Karla Nováka působilo v letech 1913 až 1935 a pro účely muzea bylo zrekonstruováno a zmechanizováno, aby návštěvníci mohli vnímat atmosféru divadla v době jeho největší slávy.

Muzeum loutek v Plzni

Další část expozice je věnována významným osobnostem – řezbáři Gustavu Noskovi, Josefu Skupovi a Jiřímu Trnkovi, z jejichž spolupráce vznikly snad nejznámější české loutky – Spejbl a Hurvínek. Najdeme zde ale i „revolučního“ Kašpárka, který svého času hrál hlavní roli v kabaretech, zesměšňujících dobové politické dění na konci 1. světové války, nebo oblíbenou komickou dvojici Grundle a Šlafunda z divadla Karla Nováka.

Loutkářská tradice v Plzni neskončila

O tom, že bohatá loutkářská tradice Plzně neskončila, se můžeme přesvědčit v místnosti věnované souborům doby nedávno minulé, jako jsou Špalíček, V Boudě, Střípek, Rámus a Divadélko dobrý den. Ve třetím patře je představeno současné profesionální Divadlo Alfa a jeho loutky z mnoha oceňovaných autorských inscenací.

Vedle tradičně pojatých výstavních prostor je zde místnost, kde je možné s loutkami manipulovat a seznámit se s různými technikami jejich vodění. Tento multifunkční sál zároveň slouží také k pořádání divadelních představení. Expozice tak není jenom na dívání, s některými loutkami je možné si zahrát i divadlo.

Další informace najdete na stránkách www.muzeumloutek.cz.


Zvětšit mapu

autor: Jiří Blažek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.