Plzeňská rodačka Zuzana Růžičková se dočkala pamětní desky

15. leden 2019 12:21

Slavná cembalistka a plzeňská rodačka Zuzana Růžičková má v Plzni pamětní desku, primátor Martin Baxa ji včera odkryl na budově Konzervatoře Plzeň v Kopeckého sadech.

Deska, vytvořená k uctění památky této světové proslulé cembalistky, jež například jako dosud jediná natočila kompletní cembalové dílo Johanna Sebastiana Bacha, byla odhalena v den výročí jejího narození. Při realizaci město Plzeň spolupracovalo s Nadací Bohuslava Martinů a Nadačním fondem Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, která radnici s podnětem na vznik desky oslovila. Autorem díla je renomovaný sochař a výtvarník Václav Fiala.

Do života jí zasáhla válka

Zuzana Růžičková se narodila 14. ledna 1927 v Plzni, kde získala i své první hudební vzdělání u Marie Provazníkové - Šaškové. „Hře na klavír se věnovala do roku 1942, kdy byla deportována do koncentračního tábora Terezín, následně do Osvětimi a Bergen Belsenu. V koncentračním táboře prodělala skvrnitý tyfus, z něhož se po osvobození dlouhodobě léčila, proto se do Plzně vrátila až v srpnu 1945. Tvrdou prací v pracovním táboře měla zničené ruce. V září 1945 nastoupila do hudební školy. Bylo jí 18 let a měla pouze základní vzdělání,“ přiblížila náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

 „Po mnoha desetiletích, během nichž o těchto svých zkušenostech nemohla hovořit, se po roce 1989 s plnou energií, vášní a elánem vrhla do toho, aby zprostředkovávala mladé generaci své zkušenosti,“ připomněl dnes po odhalení pamětní desky primátor města Plzně Martin Baxa.

Díky píli a houževnatosti se stala proslulou cembalistkou

Kromě studia na AMU si své vzdělání Zuzana Růžičková doplnila u profesorky Roesgen-Championové v Paříži. V roce 1956 poprvé zvítězila v Mnichově na mezinárodní cembalové soutěži. Vyučovala na pražské Akademii múzických umění a vedla mistrovské kurzy v Praze, Curychu, Stuttgartu, Londýně nebo Bostonu. V letech 1979 až 1990 byla sólistkou České filharmonie, koncertovala po celé Evropě, v USA, Kanadě, Austrálii i Japonsku.

Působila jako hudební organizátorka v Českém spolku pro komorní hudbu. Pravidelně hostovala na předních mezinárodních hudebních festivalech, je trojnásobnou nositelkou Grand Prix du Disque de l'Académie Charles Cros v Paříži a řady dalších cen. V roce 2003 převzala z rukou prezidenta republiky Vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti umění, ve stejném roce jí byl udělen francouzský titul Rytíře umění a literatury. Zuzana Růžičková zemřela 27. září 2017.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Magistrát města Plzně
Spustit audio