Plzeňská městská hromadná doprava zřejmě příští rok podraží

20. únor 2019 07:20

V Plzni by mohlo podražit jednotlivé jízdné v městské hromadné dopravě. Od příštího roku to zvažuje vedení města. Náklady na provoz veřejné dopravy se totiž rok od roku zvyšují.

Podle primátora Martina Baxy je hlavním důvodem strmý nárůst nákladů. Například před pěti lety dávalo město dopravním podnikům jako úhradu prokazatelné ztráty zhruba 800 milionů korun, teď je to miliarda a podle prognóz by mohla být ztráta v dalších letech ještě o 200 milionů větší. Zvedly se platy řidičů, což je další náklad navíc. Vedení města ale nechce snižovat kvalitu veřejné dopravy ani komfort pro cestující, nechce omezovat linky, hustotu spojů nebo rušit zastávky.

Plánované změny řeší teď město proto, že koalice, která se na podzim po volbách dostala do vedení Plzně, složená z hnutí ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD, teprve chystá podpis programového prohlášení. Radní se tedy chtějí zamyslet nad tím, jaké jsou finanční limity města v horizontu několika let a tomu přizpůsobit plánované investice. Město se například musí vypořádat s více než miliardovou rekonstrukcí vozovny na Slovanech. Na druhou stranu by se městu mohly v budoucnu navíc snižovat některé příjmy.

Časy hojnosti skončily, říká primátor

„Já coby poslanec Parlamentu ČR zaznamenávám celostátní diskusi o změně některých zákonů, které by mohly mít dopad na financování obcí. Ať už to jsou nějaké signály o novém otevření rozpočtového určení daní nebo to, že by měly města a obce odvádět část daně z nemovitostí do státního rozpočtu. Prostě časy hojnosti končí a ekonomická krize je na obzoru, takže než abychom teď za týden napsali seznam projektů, tak prostě musíme realisticky o tom přemýšlet,“ shrnuje okolnosti primátor Martin Baxa.

Radnice nechce dramaticky zdražovat předplatné, protože vítá hojné využívaní městské hromadné dopravy. Jen pro ilustraci, ročně městskou hromadnou dopravu v Plzni využije sto milionů cestujících.

Diskuse se vede o tom, že by se od příštího roku mírně zdražilo jednotlivé jízdné, na které se už dlouho nesáhlo. To nejdražší stojí 18 korun a zdražení by mohlo být o nějaké dvě koruny. Další opatření se může týkat například obměny vozového parku nebo odpisů.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio