Plzeňané se už popáté zapojí do Evropského dne sousedů

25. květen 2018

Poslední květnový víkend bude v Plzni opět patřit Evropskému dni sousedů. Nabídne pestrý program na mnoha místech města, Sousedské večeře a Komentované procházky.

Oslava dobrých sousedských vztahů má tři části. První z nich jsou takzvaná programová ohniska, tedy místa, kde se prezentují nejrůznější organizace napříč městem. V sobotu 26. května odpoledne nabídne každá z nich pestrý program v okolí svého sídla. „Tradičně s námi spolupracuje mezigenerační centrum TOTEM v Kaznějovské ulici, ten chystá workshop, burzu i mezigenerační bojovku. Evangelická metodistická církev v Bolevci připraví tradičně dětský den na své zahradě. Ledovec nabídne vystoupení sociálního cirkusu před Frišovou vilou v ulici Karoliny Světlé a program na Husově náměstí je v režii organizace Blízký soused,“ informovala Soňa Rychlíková.

Tanec, zahradničení, loutkářský workshop i večeře

Připojí se také Plzeňská zastávka v Přeštické ulici, kde se bude tvořit, vařit a tančit v rytmu izraelských a balkánských rytmů, ve Skupovce se bude skákat na chůdách a příchozí si vyrobí loutky i hudební nástroje, na Slovanech ožije Mikulášské náměstí tancem a hudbou a Jiráskovo náměstí nabídne možnost zkusit si street gardening, tedy pouliční zahradničení. Ohnisek bude celkem osm.

Večer se pak sousedé sejdou na ulicích, zahradách domů nebo ve vnitroblocích činžáků na sousedských večeřích. „Přihlásilo se asi 60 míst, to je asi 2000 sousedů. Ti od nás dostanou dárkový balíček pro přípravu pohoštění a asi k polovině z nich posíláme kapelu,“ uvádí Soňa Rychlíková a dodává, že neděle bude tradičně vyhrazená sousedským procházkám. Letos jsou připraveny ve spolupráci se spolkem Skrytá Plzeň čtyři trasy: Roudná, Petrohrad, Bezovka a Předhusitská Plzeň. Procházky jsou jedinou zpoplatněnou částí programu Evropského dne sousedů, vstupenky jsou k dostání na portálu Plzeňská vstupenka. Kompletní program je uveden na www.evropskydensousedu.cz

autoři: Michaela Svobodová , kos
Spustit audio