Plzeň už si vybrala svůj vánoční strom. Rozsvítí ho na začátku prosince

8. listopad 2018 17:22

Vyzdobenému náměstí Republiky v Plzni bude letos v období adventu a Vánoc dominovat 14 metrů vysoká douglaska tisolistá.

Letošní vánoční strom přijalo město od soukromého vlastníka. Strom zatím roste ve čtvrti Slovany.  Na náměstí Republiky se bude instalovat 12. listopadu v noci, a slavnostně se rozsvítí 2. prosince.

Podle Richarda Havelky z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně je strom vysoký téměř 20 metrů. Před jeho instalací se bude muset zkrátit na 14 metrů.

„Vybírání vhodného vánočního stromu je složitá záležitost. Strom by měl být optimálně vysoký 13 až 14 metrů, nejvýše 15 metrů. Musí mít také vhodný kuželovitý tvar, aby se na něj dala bez problémů zavěsit světelná výzdoba," uvedl Havelka. Po poražení je také nutné prozkoumat, zda není kmen napadený hnilobou nebo jinak poškozen.

Jako zálohu má Plzeň i ještě jeden strom

Pro případ jakýchkoliv nečekaných okolností má město v záloze každoročně ještě jeden strom. „Vždy se snažíme vytipovat dva, neboť se strom může při manipulaci zlomit, může ho poškodit vítr či dokonce vichřice nebo se může stát jiná nehoda," řekl Havelka. Podobná nehoda se už jednou stala.

Město se snaží druhy stromů obměňovat, loni to byl smrk ztepilý, rok předtím zdobila náměstí rovněž douglaska, před třemi lety byla vánočním symbolem Plzně jedle. Často strom darují občané či firmy, v posledních dvou letech rostly na městských pozemcích. Většinou ale jde o stromy, které už by z různých důvodů stejně musely být pokáceny.

Strom porazí dřevaři 12. listopadu ráno, speciální konvoj jej převeze na náměstí Republiky kolem 22:00 a jeho instalace pak zabere asi 1,5 hodiny. Se zdobením stromu se začne v týdnu od 26. listopadu a potrvá to několik dní.

Vánoční výzdoba opět rozzáří město v půlce listopadu

Už před vztyčením vánočního stromu se začne s instalací světelné výzdoby města. Počet lokalit bude zhruba stejný jako loni. „Drtivá většina světelných prvků je již plně v technologii LED. Počet instalovaných vánočních prvků v Plzni se blíží ke dvěma stovkám. Další nezanedbatelný počet vánočních dekorací si zajišťují i jednotlivé městské obvody," uvedl Viktor Lang ze Správy veřejného statku.

Za vánoční výzdobu město letos zaplatí zhruba stejně jako loni, kolem 1,5 milionu korun.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio