Plzeň spustí nový systém kontroly parkovného

25. červen 2019 13:41

Plzeň spustí od nového roku pilotní projekt kontroly parkovného. Policisté už nebudou autům nasazovat takzvané botičky.

Nezaplatili jste v centru Plzně za parkování? Riskujete, že vás objeví strážníci a vašemu autu nasadí takzvanou botičku. Od nového roku to ale bude jinak. Zatím jen v parkovací zóně „A" - tedy v historickém centru. Tam je 20 parkovacích automatů, přesně 334 zpoplatněných stání a 90 parkovacích míst v modrých zónách.  

Parkovací automaty v centru západočeské metropole se dovybaví klávesnicí, díky které budou moci řidiči při placení parkovného zadat registrační značku vozidla. A právě ta se pak bude pomocí mobilního telefonu nebo tabletu kontrolovat. Podobný způsob kontroly už funguje třeba v Českých Budějovicích.

Odbor magistrátu vyzve písemně k zaplacení pokuty

Pokud řidič nezaplatí parkovné, nebo překročí dobu, kterou zaplatil, pokuta ho stejně jako za stávající situace nemine. Při kontrole systém vygeneruje spisový materiál. Ten následně ověří městská policie a také propojí auto s jeho provozovatelem. Celý spis pak zamíří na odbor správních činností magistrátu, který pak písemně vyzve provozovatele vozidla, aby uhradil dlužnou částku. Tenhle automatický proces skončí buď zaplacením pokuty, nebo zahájením správního řízení. 

Systém má začít fungovat nejpozději od února příštího roku. Časem by chtělo město nabídnout řidičům do mobilního telefonu aplikaci, díky níž bude možné zaplatit, případně doplatit parkovné, když se řidič někde zdrží. Pokud se systém osvědčí, zavedou ho zástupci města i v dalších zónách.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio