Plzeň připravila kampaň, kterou chce upozornit na kyberšikanu

17. říjen 2019 15:28

Na nebezpečí, číhající zejména na děti na internetu, se zaměřila Plzeň ve svém novém preventivním projektu Realita kybersvěta.

Urážení, ponižování nebo šíření intimních fotografií v rámci sociálních sítí. To je jedna z forem kyberšikany, se kterou se podle projektu E-bezpečí setkalo už 41 procent dětí. Podle Magistrátu města Plzně přibývá případů, kdy děti řeší problémy ve virtuálním světě, hlavně na sociálních sítích.

Vedení Plzně proto spolu s neziskovou organizací Point 14 a Týmem pro mládež Plzeň připravilo projekt Realita kybersvěta, který má zvýšit povědomí dospělých, hlavně rodičů o závažnosti tohoto problému spojeným s kyberprostorem.

„Rodiče si bohužel často neuvědomují závažnost jednání svých dětí v kyberprostoru, které s sebou nese mnoho nástrah a nebezpečí. Je důležité přiblížit dospělým možné nástrahy, které moderní doba informačních technologií přináší. Porozumění souvislostí, pocitů a důvodů konkrétního jednání dětí v prostředí sociálních sítí může rodič včas zasáhnout a předcházet tak tragickým událostem, které jsou s kyberšikanou a dalším společensky škodlivým jednáním spojeny,“ řekl radní pro oblast bezpečnosti města Plzně Martin Zrzavecký.

Projekt bude zahrnovat celkem tři hlavní aktivity

První z nich bude výstava, která začíná dnes v 17 hodin a na ní návštěvníci uvidí vývoj komunikačních technologií. Prohlédnou si například téměř 100 let staré telefony nebo mobily a počítače, které lidé používali na přelomu druhého tisíciletí. Tato výstava má lidi tak trochu nalákat na divadelní představení a seminář, které začnou v neděli 20. října v 10 hodin.

Návštěvníci na ní uvidí vývoj komunikačních technologií. Prohlédnou si například téměř 100 let staré telefony nebo mobily a počítače, které lidé používali na přelomu druhého tisíciletí

Obě tyto aktivity budou zaměřené na jednu z forem kyberšikany. V rámci divadelního představení, diváci uvidí například, jak si současná rodina dokáže, nebo nedokáže poradit s kyberšikanou jednoho ze svých členů. Následný seminář pak pomůže návštěvníkům toto téma vstřebat a zpracovat.

„Seminář bude zaměřený na projevy kyberšikany. Jak jí můžeme poznat. Jak můžeme rozpoznat, že dítěti je nějakým způsobem ubližováno. Jak tomu můžeme předcházet, protože vždycky je to důležité, a je to o vztahu rodiče s dítětem,“ doplnila vedoucí primární prevence Point 14 Denisa Holá, která seminář povede.

Součástí projektu jsou například i krátká videa názorně vysvětlující nebezpečné jevy, se kterými se děti a dospělí mohou v kyberprostoru setkat. Město je bude sdílet na svých profilech na sociálních sítích.  Projekt podpořilo ministerstvo vnitra.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio