Plzeň ožije Žonglobalizací. Festival nového cirkusu obsadí několik míst

3. říjen 2021 17:59, aktualizováno

To nejlepší z českého i světového žonglérského umění nabídne festival nového cirkusu Žonglobalizace, který se letos uskuteční od pondělí 4. do neděle 10. října v Plzni.

Irena Henzl Velichová

„Téma letošního festivalu je takovým návratem ke kořenům začátku festivalu, takže k tématu žonglování a podtitul je letos, chyť je všechny, což odkazuje právě k té žonglovací technice a snaze zachytit všechny létající předměty,“ uvedla Irena Henzl Velichová místopředsedkyně spolku Žongléros Ansámbl, který festival pořádá.

Zahájení už 11. ročníku festivalu se uskuteční v cirkusové tramvaji, která bude jezdit 4. října od 15 do 18 hodin na trase Slovany (Nám. Milady Horákové) – U Synagogy. Přesný jízdní řád naleznete zde.

Představení, workshopy i tradiční open air v Borském parku

Ve středu 6. října od 19 hodin v Moving Station se například představí work in progress nové představení Pusinky a Nakládačky z dílny Žongléros Ansámbl. Poté se bude promítat krátký novocirkusový film Transformace21. Část programu je věnována workshopům. „Workshopy jsou zaměřené jak na úplné laiky a veřejnost tak i na novocirkusové poloprofesionály a profesionály pod vedením zkušených lektorů,“ řekla Irena Henzl Velichová. V sobotu 9. října se v Borském parku od 15 do 16:30 uskuteční workshop: Extrémní pasování s Cie LPM. Cie LPM (Compagnie Los Putos Makinas – Extrémní Poezie a Frenetický Cirkus) jsou hlavními zahraničními hvězdami letošního ročníku, kteří uvedou na festivalu také dvě svá představení.

V pátek 8. října od 19 hodin v Moving Station představení Tutti Frutti a v sobotu 9. října od 17:30 v Borském parku představení Piti Peta Hofen show. Prostor v programu mají také další vzdělávací akce. „Velký úspěch jsme minulý rok zaznamenali s kulatým stolem cirkusové pedagogiky a tak letos na něj navazujeme druhou částí, která je právě zaměřená na benefity nového cirkusu a jejich aplikaci ve vzdělávání a sociální práci,“ sdělila Irena Henzl Velichová. Kulatý stůl vol. 2 – Cirkusová pedagogika se uskuteční ve čtvrtek 7. října od 9 do 12 hodin v centru nového cirkusu v Plzni, kterým je Cirkulárium. V neděli 10. října od 11 do 15 hodin je v Borském parku připraven program pro rodiče s dětmi. Společně si zde můžete do 14 hodin vyzkoušet například vzdušnou akrobacii nebo žonglování a poté od 14 hodin shlédnout představení spolku Žongléros Ansámbl s názvem Hvězdář.

Celý program festivalu si můžete přečíst ma stránkách zonglobalizace.cz.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio