Plzeň bude mít do dvou let své dvojče. Bude to virtuální kopie

13. prosinec 2019 15:30

Nasadíte si 3D brýle a projdete si třeba plzeňské historické podzemí. I to umožní 3D model Plzně, který začne vznikat v průběhu příštího roku. Díky němu ale půjdou nasimulovat i nejrůznější krizové scénáře, třeba evakuace fotbalového stadionu ve Štruncových sadech, požáry nebo dopravní zácpy. Na vlastní kůži si lidé vyzkouší virtuální Plzeň za necelé dva roky.

„Díky virtuálnímu městu uvidíte třeba náměstí, katedrálu nebo morový sloup. Můžeme namodelovat třeba i zoologickou zahradu,“ říká Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně. Model pomůže také při urbanistickém rozvoji města. „Dokážeme spočítat, jak třeba tramvajová trať ovlivní lidi, kteří v daném úseku bydlí. Dají se namodelovat situace spojené s životním prostředím, kvalitou ovzduší a podobně,“ dodává.

3D model města pomůže záchranářům

Virtuální dvojče města může pomoci i v krizových situacích, třeba při povodních nebo když v nějaké velké budově plné lidí vypukne požár. „Dokázali bychom záchranným složkám ukázat, kde se v budově pohybovat, kde jsou kritické části, ať už z hlediska lidí nebo technologií, které musí být řešeny přednostně, aby se požár dál nešířil,“ doplnil ředitel úseku Aplikací plzeňské správy veřejných technologií Tomáš Krblich.

Pro 3D model jsou zásadní letecké snímky Plzně, které se nafotí v letní a zimní verzi příští rok. Na základě snímků vzniknou modely povrchu, terénu a budov, přesně zakreslených podle technické mapy, kterou už město má. Většinu 3D modelů budou tvořit podle Tomáš Krblicha krabice, tedy jen hrubé tvary budov bez výrazných detailů. „Pro budovy vznikne jen krabička, odpovídající vnějšímu tvaru, s detailem střechy,“ vysvětluje.

Díky tomu, že Plzeň dosáhla na stoprocentní dotaci z evropského programu Horizon 2020, bude digitální dvojče stát relativně malou částku - přibližně 4,5 milionu korun. Město musí zaplatit třeba právě letecké pořízení snímků. Hotový 3D model veřejnost poprvé uvidí na začátku roku 2021.

Do evropského projektu Digitální dvojče jsou zapojené také řecké Atény a rovněž belgický region Flander.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň