Plátna Čechů, slavných jako Picasso, představila karlovarská galerie umění

17. září 2021 11:50

Karlovarská galerie umění představuje Malíře světového jména. Právě tak se jmenuje výstava obrazů dvou umělců, kteří se proslavili v zahraničí:  Jiřího (Georgese) Karse a Otakara (Othona) Kubína – Coubine. 

„Galerie představuje v poutavé konfrontaci reprezentativní výběr tvorby dvou generačních vrstevníků, kosmopolitních představitelů meziválečné moderny, patřících k takzvané Pařížské škole. V dobách největší slávy, ve dvacátých a třicátých letech, vystavovali v proslulých galeriích,“ uvedla kurátorka Rea Michalová.

„Je tady třeba úžasná prezentace Kubínových krajinomaleb z Provence, kterými se proslavil. Objevil krásu provensálské krajiny s polemi plnými levandulí, s mandloněmi a olivovníky. To úžasné snoubení barev, teplých a studených tónů a vnitřní jas a zář, která z nich plyne. Jeho signatura, psaná Coubine, se stala značkou úplně adekvátní kvalitám Pabla Picassa,“ připomněla kurátorka.

Mezi plátny Jiřího Karse uvidí návštěvníci například Prodavače melounů z roku 1933, který je ze sbírek Galerie umění Karlovy Vary. „Karsův i Coubinův kosmopolitismus měl i tu vědeckému bádání nepřející stránku, že zapříčinil celosvětové rozptýlení jejich děl. Skutečnost, že se v posledních letech díky zájmu soukromých sběratelů některá z nich vrátila do Čech a jsou na výstavě k vidění, je bonusem této konfrontace dvou osobností, jež mají v dějinách evropského moderního malířství nezpochybnitelné místo,“ zdůraznila Rea Michalová.

Výstavu Malíři světového jména - Jiří Georges Kars a Otakar Kubín-Coubine můžete v karlovarské galerii umění vidět do 14. listopadu.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio