Plata vajec a klobouky nahradily mobily a tablety. Noční můrou řidičů záchranky jsou i chodci duchem mimo

29. leden 2018

Až dvěstěkrát denně se na území Plzeňského kraje rozezní houkačka aut Zdravotnické záchranné služby. Být řidičem záchranky je v hustém silničním provozu opravdu náročné povolání.

Při záchraně lidského života jde o každou vteřinu. Jedním z řidičů Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje je i Martin Brejcha, který zároveň plní funkci tiskového mluvčího. Pozval nás i do depa záchranářů v Plzni na Borech, kde parkují záchranářské vozy. Jejich interiér připomíná operační sál. Zasahující lékař je díky špičkovému vybavení schopen zasílat detailní informace potřebné pro přípravu zákroku po převozu pacienta do nemocnice už z místa zásahu.

Nejčastější chyby řidičů při setkání se sanitkou

Když vidíme blížící se sanitku ve zpětném zrcátku, často instinktivně zpomalíme. To může jízdu záchranářům zkomplikovat. Důležité je co nedříve dát blinkrem znamení, že o sanitce víte a uhnout doleva nebo doprava. Pokud možno příliš nezpomalovat a jet stále plynule. Případně zastavit stranou. Hlavně nepropadat panice a nedělat zbrklé manévry. Řidiči záchranářů jsou na hustý provoz i předvídání chování ostatních řidičů neustále proškolování.

Bez mobilu ani ránu

Typologie nebezpečnosti řidičů podle věku, praxe a pokrývky hlavy už podle Brejchy dávno neplatí. Pryč jsou doby, kdy postrachem ostatních řidičů, nejen těch s právem přednosti v jízdě, byli takzvaní dušičkáři nebo víkendoví jezdci s platem vajec na zadním sedadle.
Digitální doba přinesla mnohem větší nešvary. Martin Brejcha přiznává, že často nevěří svým očím, co všechno jsou řidiči schopni za jízdy dělat. Z vysokého vozu záchranky vidí doslova všem řidičům až na klín a ruce. A ty velice často nejsou na volantu, ale drží mobil nebo v horším případě ťukají do tabletu. Na silnicích se setkává s mladými řidič, kteří se chovají zodpovědně; potkávají však i profesionály, kteří svěřenou dodávku nebo kamion řídí jako by ji právě ukradli.

Samostatnou kapitolou při výjezdu zůstávají neukáznění chodci

Nejhorší jsou ti duchem někde mimo, zasnění a nejlépe se sluchátky na uších. Ty neprobudí ani lodní zvon. V Plzni je nejexponovanějším místem křižovatka ulic Klatovská – Americká, lidé na tomto místě často nebezpečně dobíhají na tramvaj. Hodně chodců ohrožuje své zdraví a život ve večerních hodinách mimo města tím, že na sobě nemají žádné reflexní prvky.

Záchranářům také stále častěji komplikuje zásah lidská zvědavost, která ale někdy přerůstá v bezcitnost a hyenismus některých lidí. Když pak kvůli takovým lidem ani nemohou provádět resuscitaci, musí na pomoc přivolat policii. Jako nedávno u jednoho obchodního centra v Plzni. O co šlo? Poslechněte si záznam pořadu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio