Plasy na severním Plzeňsku letos začnou stavět lékařský dům

5. únor 2019 14:15

Tisícům lidí díky nové poliklinice odpadne dojíždění za lékařskou péčí do vzdálené Plzně. Nová budova vyjde na 54 milionů korun. Většinu uhradí Plzeňský kraj.

25 kilometrů do Plzně nebo deset do Kralovic. Takové cesty musí absolvovat obyvatelé Plas na severním Plzeňsku, když potřebují k lékaři. V regionu není nemocnice ani poliklinika a řada doktorů z města odešla. Od doby, kdy ve městě není rentgen, nemá smysl, aby tam působil chirurg nebo plicní lékař. To by se mělo ale s novým lékařským domem změnit.

Poliklinika vznikne v bývalém sídle Jednoty v centru města, které Plasy koupily za 12 milionů korun. Budovu čeká podle starosty Zdeňka Hanzlíčka náročná rekonstrukce. „Poté se budou dělat všechny inženýrské sítě, příčky a hlavně se bude přistavovat jedno patro, aby počet ambulancí byl takový, jaký chceme,“ řekl starosta.

Tedy 12 až 14. „Měl by tam být rentgen, plicní oddělení, dětské oddělení, chirurgie a další základní ambulance, které tady v Plasích na poliklinice dříve byly. Přibydou i další ambulance jako například kardiologie, možná urologie a tak dále,“ upřesnil Zdeněk Hanzlíček.

Obyvatelé Plas a okolí lékařský dům uvítají

Cestu k lékaři si díky plaské poliklinice zkrátí podle Zdeňka Hanzlíčka na 25 tisíc obyvatel, tak velká je spádová oblast: „Je to od Žihle, od Kožlan, od Nečtin a v současné době v podstatě většina lidí dojíždí do Třemošné nebo do Plzně.“

Anebo do Kralovic. Tam mají lékaři ordinace v Domě sociálních služeb. Město se bude snažit získat dotaci na jejich renovaci, aby lékaři neodešli do novotou vonící polikliniky v Plasích. V Kralovicích by chyběli. Pacientů totiž s největší pravděpodobností neubyde.

„Čekárny ordinací bývají dosti plné a obyvatel je na Kralovicku i Plasku dost, takže já ze svého laického pohledu věřím, že budou vytíženi specialisté v Plasích i v Kralovicích. Myslím, že pacientů bude dost,“ řekl starosta Karel Popel.

Přeměna budovy na polikliniku bude stát zhruba 54 milionů korun. Z toho čtyřicet poskytne Plzeňský kraj. „Plzeň- sever a Tachovsko nemají nemocnici a dostupnost lékařské péče je přeci jen horší. Snažíme se alespoň dílčími projekty situaci občanům ulehčit. Rozhodli jsme se letos přispět na výstavbu tohoto domu 20 milionů korun a příští rok také 20 milionů. Synergie je, že zajišťujeme i vlakovou či autobusovou dopravu, a chtěli bychom z okolních obcí, až třeba z Kralovic, posílit směrem k lékařskému domu dopravu,“ dodal hejtman Josef Bernard.

Lékařský dům v Plasích má být hotový příští rok na jaře.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio