Plasy mají nový multifunkční kulturní dům

29. leden 2019 08:12

Plesy, koncerty nebo divadelní představení, ale i setkávání - to všechno si po letech budou užívat obyvatelé Plas na severním Plzeňsku v novém kulturním domě.

Městu s 2800 obyvateli dlouhodobě chyběl velký kulturní sál. Posledních deset let, poté co se uzavřela soukromá restaurace pod nádražím, nebyl ve městě žádný sál a vše se konalo v jiných obcích.  Nové multifunkční kulturní zařízení vzniklo z bývalého roky nevyužívaného kina. Přestavba vyšla na zhruba 70 milionů korun, z toho polovinu uhradilo město a polovinu pokryl úvěr. 

Podle starosty Zdeňka Hanzlíčka jde o největší investici města za osm let. Náklady zahrnují také parkoviště pro 50 vozů, výkupy pozemků a sousedních staveb a demolice. „Asi 80 procent tvoří stavba, zbytek vybavení," dodal starosta.  Budova bývalého kina byla ve špatném stavu. „Zůstaly tady pouze obvodové zdi, jinak je všechno nové," uvedl.

Kino obec obnoví podle zájmu obyvatel

„Na přelomu let 1939 a 40 jsem tady byl na Spejblovi a Hurvínkovi, když jsem v sedmapadesátém roce přišel z vojny, tak tady byly tancovačky, protože tady nebylo ještě kino,“ řekl jeden z místních obyvatel. Právě kino nefunguje v obci už tři roky, budova byla přes dva roky zavřená. Promítání město obnoví, a pokud bude zájem, je sál připravený na instalaci 3D kina. O provoz nového objektu Plaského kulturního střediska se bude starat nová stejnojmenná městská společnost s ručením omezeným.

Podle starosty byl záměr takový, aby budova sloužila nejen k pořádání koncertů a plesů, ale aby byla místem setkávání místních spolků a dětí od mateřských škol po ty nejstarší. „Vznikla tady nová restaurace s komplexním zázemím, salonky a nový sál. Kapacita sálu je řádově 320 lidí na koncert, při plesu nebo zábavě se do sálu vejde 200 lidí, do salonku dole 40 a do horního salonku s balkonem 50 lidí,“ popsal nový stav budovy. V přístavbě sídlí nyní stavební úřad a je v ní nové sociální zázemí pro společenský sál.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio