Aš plánuje pro obyvatelé osad Kopaniny a Doubrava zavedení vodovodu a kanalizace

6. březen 2020 08:00

Nedostatek vody ve studních mají v letních měsících někteří obyvatelé Doubravy a Kopanin u Aše na Chebsku. Pitnou vodu jim pak zajišťují cisterny. Město proto přišlo s nápadem, vybudovat tady vodovod a kanalizaci. Část obyvatel s tím ale nesouhlasí.

Na vybudování kanalizace a vodovodu může vodohospodářská společnost Chevak získat dotaci. Podmínkou ale je, že město zařídí dostatek odběratelů. V případě, že by si to ale někteří lidé nakonec rozmysleli a o vodovod a kanalizaci nestáli, musela by společnost část dotace vracet.

Radnice proto se zájemci chce uzavřít smlouvu. „Budeme po všech, kteří se chtějí připojit, požadovat částku 25 tisíc korun. Za tu částku naprojektujeme celou přípojku, zařídíme stavební povolení a necháme položit vodovodní trubky až na hranu jejich pozemků,“ dodal starosta Aše Dalibor Blažek.

Někteří lidé jsou pro, jiní proti a bojí se, že přijdou o velkou část svých peněz, která je právě při podpisu smlouvy vyžadovaná. Bát se ale nemusí, slibuje starosta: „Pokud se lidé do půl roku po kolaudaci toho vodovodního řádu připojí, tak my jim těch 25 tisíc korun vrátíme.“ Peníze město také vrátí v případě, že bude zájem malý a projekt se neuskuteční.

Aš chtěla vodovod i kanalizaci v osadách vybudovat už před několika lety, tehdy ale nesplnila podmínky dotace. Radnice proto začala nabízet podporu lidem, kteří si chtějí postavit domovní čistírnu odpadních vod, septik nebo vrtané a kopané studny. Jak velký bude nakonec zájem o zavedení vodovodu a kanalizace se dozví v červnu letošního roku. Nyní připravuje smlouvy.

Více v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio