Planá chce zachránit bývalou mincovnu u náměstí

21. říjen 2019 07:25

Stará budova Šlikovské mincovny v Plané na Tachovsku by se časem mohla změnit na muzeum i volnočasové centrum. Dům nedaleko náměstí nevypadá moc hezky, na své lepší časy teprve čeká.

Provoz v mincovně začal už v roce 1627, na přelomu 19. a 20. století tam byl vrchnostenský pivovar a pak také strojírenská firma. Město budovu nedávno koupilo a snaží se ji postupně opravovat. Na celkovou rekonstrukci zatím bohužel chybí peníze.



„Objekt mincovny máme dobře zabezpečený, je pro nás velmi cenný,“ říká starostka Plané Martina Němečková. Objekt je do tvaru písmena U a hned vedle něj se nachází budova bývalého hotelu Černý medvěd. „Těsně předtím než budovu město koupilo, se sem zřejmě dostali vandalové a pokusili se v zadním traktu vyřezat krov a tím narušili statiku budovy. Loni byly proto provedeny statické práce. Krov je podepřený a ještě letos chceme dozdít jednu chybějící stěnu,“ dodává starostka.

Město Planá právě připravuje projektovou dokumentaci na rekonstrukci. „Prakticky rok jsme jednali s lidmi, kteří mají přehled o tom, jak se provozuje takové muzeum. Na základě této roční práce jsme se rozhodli, že bychom zde chtěli mít nejen muzeum, ale i výstavní prostory a také místo pro volnočasové aktivity,“ popisuje Martina Němečková

Stav budovy není hezký, je ale staticky zajištěna a neprší do ní 

Jakmile bude hotová projektová dokumentace, bude se město samozřejmě rozhlížet po nejrůznějších dotačních titulech. Budova je obrovská a její rekonstrukce bude vyžadovat velké množství finančních prostředků. Město koupilo i sousední budovu bývalého hotelu Černý medvěd, ale rozhodně nemáme na to, abychom všechno zachránili ze svého. Pokud město sežene peníze, začne se rekonstruovat do dvou let „Pokud neuspějeme s žádostí o dotaci, budeme i tak za své peníze rekonstruovat ty nejdůležitější části,“ slibuje starostka Plané Martina Němečková.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Související