Pivovarská brána nese poselství pro další generace

14. listopad 2018 12:17

Do jubilejní a nově zrestaurované pivovarské brány v Plzni se dnes vrátila schránka s historickými a dobovými dokumenty, které pivovar nejprve vystavil a představil veřejnosti.

Poselství pro příští generace - přesně tak většinou chápeme různé tajemné schránky a tubusy s dobovými dokumenty. Schránku s historickými a dobovými dokumenty vložili dnes představitelé Plzeňského Prazdroje do historické jubilejní pivovarské brány. Ta prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Podle restaurátora Jaroslava Šindeláře staršího je cenným svědectvím doby, podepsaly se na ní obě světové války i rušná doprava. Brzy ale bude jako nová. „Práce už finišují, brána je očištěna a zpevněna, právě se dělají barevné retuše. Sousoší na vrcholu brány už nemá lešení, do konce listopadu by měla být brána hotová,“ popsal druhá z restaurátorů, Jaroslav Šindelář mladší.

Dokumenty zástupci pivovaru nejprve vystavili a poté je vložili do schránky, kterou pak vrátili zpátky na dlouhá léta do brány. Jde například o dopis generálního ředitele pivovaru budoucím generacím o české pivní kultuře, o pivu a o aktivitách pivovaru. Do schránky ale je ale ukryt i dopis plzeňského biskupa Tomáše Holuba. Do pivovaru jej přinesl Mons. Emil Soukup, ale ani on netuší, co je jeho obsahem.  „Nevím, ale je to poselství pro další generace, a tak usuzuji, že v něm bude výzva, aby si lidé ponechali víru a tradici křesťanství,“ řekl. 

Ve schránce je ukrytá také brožura ke sto letům pivovaru, fotky charitativní aukční lahve na oslavu 100 let republiky a speciálního ležáku, aktuální pivní etikety, plánek pivovaru, známky s vyobrazením pivovaru, středeční regionální noviny, ale i noviny pro zaměstnance pivovaru a vizitky všech členů představenstva. Vymyslet, co vše by mohlo naše potomky zaujmout, přitom nebylo snadné. „Měli jsme spoustu nápadů, byla to taková výzva. Kromě jiného jsme nechali vyrobit fotografie, mapující rekonstrukci brány, měly by vydržet 80 let,“ prozradila archivářka Anna Peřinová

Cílem je zaznamenat chod pivovaru v čase a uchovat důležité informace pro budoucí generace. Dosavadní praxe říká, že ukládání schránky se opakuje vždy jednou za čtvrtstoletí, kdy se brána opravuje. Takže znovu by do schránky mohl někdo nahlédnout někdy před polovinou 21. století.

autoři: Lukáš Milota , Jan Markup , Michaela Svobodová