Pivovar nebo komunitní centrum by mohly být po rekonstrukci historického areálu v Bělé nad Radbuzou

20. listopad 2018 12:14

V Bělé nad Radbuzou chtějí obnovit historickou tvrz. O jejím využití by měli rozhodovat kromě vedení města i bělští obyvatelé.

Renesanční tvrz z počátku 17. století je podle památkářů jedinečnou kulturní památkou svého druhu v regionu. Bohužel několikapatrovou budovu s výrazným štítem před pár lety zpustošil požár. Dnes jsou místo střechy jen ohořelé trámy a dovnitř zatéká. Město se proto rozhodlo historickou památku zachránit a spolu s ní koupilo i přilehlé budovy a pozemky. Vše by se mělo postupně během několika let zrenovovat.

„Poměrně rozsáhlý areál bývalé tvrze, který dříve sloužil jako pivovar, výrobní družstvo Kovobel, farma Národní statku Domažlice, před čtyřmi lety vyhořel a od té doby chátrá. Nejvíce zdevastovaná je hlavní budova tvrze. Tím jak čtyři roky není na budově krov, odlupuje se roh, v ostatních částech se nachází houba dřevomorka nebo i jiné podobné houby. To budeme muset sanovat a řešit,“ popsal starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka.

Budovy posuzují památkáři i statik

Z budov, které v areálu stojí, je tvrz v nejhorším stavu a tento týden její stav přijede posoudit statik. Další práce město plánuje spolu s památkáři.

„Tvrz v Bělé nad Radbuzou je ve velmi špatném stavu. Dá se říct, že zachována by měla zůstat hmota objektu a přízemí, kde jsou zachované barokně-renesanční klenby. Je to jediná část kulturně historických hodnot, které momentálně zůstaly v objektu zachovány,“ potvrdil Jakub Hinterholzinger z úseku památkové péče na domažlické radnici.

V areálu se nachází také budova bývalé stáje. Místo připomíná staveniště se spoustou sutě. Přesto se v objektu zachovaly krásné historické sloupy a podloubí. „ Objekt nemá okna a jsou tu ještě zbytky žlabů po době, kdy to sloužilo pro ustájení dojnic. Tato budova je v nejlepším stavu, protože nebyl narušený její střešní plášť a tudíž do ní nepršelo. V budoucnu bychom tu chtěli vybudovat společenský sál, spíše pro komorní akce. Samozřejmě s příslušným zázemím, aby se tu lidé cítili komfortně, ale zároveň si dokázali vychutnat tu krásu těch kleneb z minulého století,“ doplnil Libor Picka.

Také místní obyvatelé mohou přispět svými nápady na využití objektu

Radnice taky v objektu plánuje městský pivovar, palírnu, komunitní centrum a další využití. Své náměty by měli říct i obyvatelé města.

„Představuji si to tak, že bychom to namalovali a výkres pověsili na všechna veřejná místa, do obchodů, restaurací, na úřad a podobně. Poté občany vyzveme, aby se podívali, co všechno by tam mohlo být, a třeba to doplnili o vlastní nápady. Potom se o tom můžeme bavit. Jakmile už to ale dáme na papír, začneme to projektovat a shánět na to finanční prostředky, už se na tom nebude dát měnit nic,“ dodal starosta Libor Picka.

Obnova celého areálu přijde odhadem na 70 milionů korun a město se bude snažit získat na opravu různé dotace.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio