Pivo v lidových písničkách, zvycích a rčeních

15. duben 2019

Kdo by neměl rád zlatavý mok, který opěvovali už naši předci! Není divu, že se pivo stalo součástí lidových písní, rčení i přísloví. Pojďte s námi nahlédnout do lidové slovesnosti našich předků.

Za kolébku piva se považuje Mezopotámie, kde se pivo vyrábělo už 4 tisíce let před naším letopočtem. To je ale daleká historie a pivo tehdy bylo poněkud odlišným nápojem od toho, které známe dnes. Jisté ovšem je, že ho naši předci měli v oblibě. Příliš nás proto nepřekvapí, že lidových písní, kde se zpívá o pivu, je velké množství. A nejen písní – na pivo narážíme i v lidových příslovích nebo rčení. Tomuto tématu se obšírněji věnoval třeba národopisec Čeněk Zíbrt a výbor jeho textů vyšel knižně v publikaci „Z dějin piva a pivovarnictví“ nebo „Z historie piva“.

Kde je pivovar, tam netřeba pekaře

Dodnes je známé třeba rčení „Čí chléb jíš a pivo piješ, toho píseň zpívej“. Anebo „Řeč se mluví a pivo se pije“. Ty, kdo se nemírnili v pití piva, lidové pořekadlo kárá „Pivo hřeje, ale nešatí“. Sílu piva zase chválí přísloví „Kde je pivovar, tam netřeba pekaře.“ A starodávný lidový recept na na dlouhověkost? „Pívej pivo s bedrníkem, jídej oukrop s česnekem, budeš dlouho živ.“

Píme bratři, píme pivo, voda ať si teče mimo. Vodou my se umejeme a piva se napijeme. Co před námi živi byli, taky rádi pivo pili. A co po nás budou žíti, taky budou pivo píti.

zápis K. J. Erbena

Pivo pij, jen rozumu nepropij!

„Očima pivo nevypiješ“. „Ne sám ten pivo pije, kdo je vaří“. „Na maso pivo, na zelí voda.“, „Od piva hlava se kývá“ – to jsou další příklady přísloví, kde se objevuje oblíbený zlatavý nápoj. Zajímavé je i lidové názvosloví, které souvisí s pitím piva. Ten, kdo si rád zavdával a pil příliš, byl u starých Čechů nazývaný pivodus, češpivo, pivák nebo pivný molek. Ale nutno dodat, že některá přísloví naopak varují před přílišným pitím: „Nech piva, pij vodu, nečiň kapse škodu!“. Nebo „Pivo pij, jen rozumu nepropij!“.

Spustit audio