Petrželka má blahodárné účinky na organismus. Podporuje chuť k jídlu i trávení

Petrželka je mimořádná bylina, i když v českých krajích ještě nedoceněná. V jídelníčku některých zemí patří mezi nepostradatelné koření, na planetě se prý konzumuje už víc než pět tisíc let.

Původem je ze Středomoří, do Evropy se dostala v 16. století, s prvním výsevem začali v Německu. U nás pěstované druhy petržele se dělí do tří skupin: kořenová, která se dá zpracovat celá, listy jsou tužší a vhodné na sušení, stonky můžeme zamrazit a pak využít při přípravě vývaru.

Druhy petrželky

Pro svou zdobnost je u nás velice oblíbená kadeřavá petrželka (lidově kudrnka), která se  zpracovává i do sušených nebo zmražených zeleninových směsí. Přidává se také do hotových pokrmů a je to i charakteristická přízdoba chlebíčků, kde může navíc podpořit trávení.

Plocholisté petrželi se říká také francouzská nebo italská. Je vhodná pro čerstvé využití, ale i k sušení a má údajně nejlepší chuť, proto je oblíbená v Evropě i na Blízkém východě.. 

Pěstitelka petrželky Marie Hofmanová z Cholenic na Jičínsku pravidelně vysévá i plocholistou petržel, ale raději má kudrnku a úplně nejradši používá pro vaření nať z kořenové petržele.

Petrželka kudrnka má na zahradě Marie Hofmanové v Cholenicích své čestné místo

Vitamínová bomba

O síle zdraví této bylinky podle ní vypovídá i latinský název: petroselinum crispum – petržel hladkolistá. Slovo „petra“ znamená skála. „Myslím si, že je to jméno, které k této zelenině dobře pasuje, protože petržel má v sobě sílu. Obsahuje spoustu vitamínů A,B,C,E a další prvky- fosfor, draslík. Suma sumárum, prospívá našemu zdraví.“ 

K tomuto hodnocení se přidává šéfkuchař Radek Pálka. Podle něj je petrželová nať ceněná pro vysoký obsah vitamínů a minerálů.  Petrželka má mimo jiné i močopudné účinky, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení.

Užití v kuchyni

Marie Hofmanová, která za chuťově nejzajímavější považuje nať z kořenové petržele.  Lístky  ze všech tří druhů doporučuje zpracovat třeba na pesto, které je možné dál uchovat ve šroubovací sklenici a v chladničce.

Naťovou petržel nejednotíme, sklízíme ji průběžně podle potřeby, nebo jednorázově, když naroste pro sklizeň. Přebytky sušíme nebo zamrazujeme. „Nasekejte je třeba keramickým nožem nadrobno a dejte zamrazit do umělohmotné ploché krabičky. V zimě se pak plátky krásně ulamují a vkládají přímo do polévky.“

Paní Marie si stejně jako šéfkuchař Radek Pálka myslí, že plocholistá petržel je chuťově výraznější a pikantnější, kudrnka samozřejmě dekorativnější.

Petrželový taboulleh

Ingredience
  • 1 díl uvařeného bulguru
  • 2 díly nasekané čerstvé petrželky
  • 3 rajčata
  • 1 okurka
  • 1 citron
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli

Důležitým základem je velké množství listové petržele, protože ta je výrazně aromatická. Potřebujete jeden díl uvařeného bulguru, dva díly nasekané petržele, přidáte na malé kostičky nakrájená rajčata a okurky a všechno ochutíte citrónovou šťávou, olivovým olejem a troškou soli.

Je vhodný jako předkrm právě proto, že petržel podporuje chuť k jídlu a trávení a má blahodárné účinky na organismus.

autor: VaW