Petr Zaoral shromáždil netradiční sbírku pohlednic

7. červen 2021, aktualizováno

Když se o někom řekne, že sbírá pohlednice, představíme si asi motivy Vánoc, Velikonoc, květin nebo přírodní zákoutí. Petr Zaoral sbírá pohlednice s fotografiemi nebo obrázky vrtulníků. Má jich přes šest tisíc a jeho sbírka je svého druhu největší na světě.

O vrtulníky se zajímá od 15 let. Nejprve sbíral všechno možné okolo nich, prospekty, časopisy, knihy. Sem tam se objevila pohlednice. A jak už to v životě chodí, přestal mít čas, aby svůj zájem v takové míře rozvíjel. Nejjednodušší variantou bylo, vrhnout se jenom na něco z toho. Petr si dal za cíl, že bude sbírat pohlednice, katalogizovat je, aby existoval přehled, které pohlednice s touto tématikou byly po celém světě vydány.

Petr Zaoral

„Nejraději mám ovšem ty od nás. Mohlo by se zdát, že jich moc není, ale takových 200 kusů z Česka a Československa mám, je to moje srdeční záležitost. Obecně preferuji pohlednice čisté, ale když dostanu do ruky popsanou a nemám ji, rád ji zařadím do sbírky,“ říká Petr Zaoral.

Kolik typů vrtulníků vůbec na světě existuje? A pohlednice s kterými motivy ještě Petr Zaoral sbírá? To vás překvapí! Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související