Petr Šabata: Vinaři chtějí od vlády trvalou výjimku z danění tichého vína, pomohl jim mráz

6. květen 2024

Česko se zřejmě stane zemí, kde o výši daní rozhodne počasí. To není aprílový žert, ale návrh Svazu vinařů po nedávných mrazech, které způsobily značné škody ovocnářům, lesním školkám a také právě vinařům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) všem slíbil finanční pomoc z programu na řešení rizik a krizí v zemědělství, návrh projedná v úterý vláda.

Ale vinaři takovou pomoc nechtějí, zato žádají, aby vláda ustoupila od záměru zavést spotřební daň na tichá vína. Řeč je o zrušení daňové výjimky, které vypadlo vloni v květnu z konsolidačního balíčku, a rok se o ní bezvýsledně jedná.

Čtěte také

Návrh vinařů je nemravný, a pokud na něj vláda Petra Fialy (ODS) přistoupí, znovu se vysměje všem, kdož kvůli konsolidaci státních financí platí více nebo méně dostávají, tedy firmy, zaměstnanci, rodiny včetně těch nízkopříjmových a mimochodem také výrobci ostatních druhů alkoholu.

Ministr Výborný řekl před pár dny Českému rozhlasu, že nevidí důvod o dani uvažovat. V pohotovosti jsou opět všichni jihomoravští politici – od místních přes krajské, ty ve Sněmovně, v Senátu i ve vládě, kteří odvrátili danění tichého vína před rokem a brzdí ho dosud. Škody po mrazech využívají jako další argument.

Pětikoalice neschopná dohodnout řešení

Jenomže stejně zasažení ovocnáři budou muset všechny škody konkrétně doložit a státní pomoc bude adresná a jen částečná. Už jen kvůli tomu, že Výborný bude požadovat také mimořádnou krizovou pomoc ze zemědělské rezervy Evropské komise. Tam křik politiků z jižní Moravy samozřejmě neplatí.

Čtěte také

Vinaři chtějí de facto plošnou podporu – ačkoliv mrazy poškodily vinice především v Čechách – až z 95 procent, daňová výjimka se vztahuje na všechny. Celkové škody jsou podle údajů samotných vinařů něco přes dvě miliardy korun.

Spotřební daň z tichého vína na úrovni vína šumivého by přinesla do státní pokladny ročně až pět miliard korun. Což vyčíslila Národní ekonomická rada vlády, která před rokem navrhovala daňovou výjimku zrušit.

Hlavní argument pro to je jasný – dvě třetiny hroznů, z nichž se vyrábí tiché víno, se do České republiky dováží. Vláda a kvůli ní i daňoví poplatníci přes výjimku tedy podporují nikoliv malé moravské vinaře, ale byznys firem, které dovezou laciné hrozny ze zahraničí a s výhodou prodávají víno na českém trhu.

Čtěte také

Jihomoravský politik Petr Fiala to uznal: „Jsme si vědomi, že to dopadá především jako výhoda na dovozová vína.“

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před časem tvrdil, že návrh na zdanění tichého vína dokončuje a brzy ho předloží koalici k projednání. Jenže pak přišly ty mrazy.

Petr Šabata

Už vyjmutí tichého vína z konsolidačního balíčku před rokem usvědčovalo vládu, že neměří všem stejně, že její slova o neustupování nátlaku jsou jen slova. Jihomoravští lobbisté se veřejně chlubili, komu telefonovali, na koho tlačili a kdo jim slíbil podporu. Mráz teď poškodil i ovocnáře a pro ně vláda žádnou plošnou pomoc samozřejmě nechystá.

Pokud daň z tichého vína zase spadne pod stůl, nebude vinen mráz, ale pětikoalice neschopná dohodnout racionální spravedlivé řešení. A vláda neobhajitelně ustupující jedné profesní skupině.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio