Petr Placák: Duch Velkého Javoru. Příběh o cestě magickou šumavskou krajinou, nepřízni počasí a hledání sama sebe

26. červen 2022

Text vyšel poprvé v roce 1994 v časopise Revolver Revue, v roce 2001 pak v knížce s názvem Cestou za dobrodružstvím.

Čte: Michal Štěrba
Napsal: Petr Placák
Dramaturgie: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2021

„Vstoupili jsme do lesa krásných ztepilých smrků. Tak pěkné, jistě sto padesát let staré smrky mohutných kmenů jsem už dlouho neviděl. A po nemocných sotva padesátiletých neduživých smrkových houštinách na druhé straně hor to byl opravdový zážitek. Během několika minut zůstala hladina jezera pod námi ve značné hloubce, vstoupili jsme do mraků a viditelnost se zkrátila na několik desítek metrů. Les vyzařoval sytou vlhkou barvu tmavých odstínů zelené, přesně té barvy, která léči choromyslné.“

Člen činohry Divadla J.K.Tyla v Plzni Michal Štěrba

Petr Placák (1964) je spisovatel, publicista a historik. V 90. letech vystudoval dějiny na FF UK. Před listopadem 1989, kdy pracoval jako uklízeč, topič nebo lesní dělník, publikoval řadu článků v samizdatových či exilových časopisech. V 80. letech hrál s undergroundovou kapelou The Plastic People of the Universe. Na jaře roku 1988 založil opoziční skupinu České děti, která proklamovala obnovu Českého království a organizovala protirežimní demonstrace.

Petr Placák

Po listopadu působil například v Českém deníku, v Lidových novinách nebo v Respektu. Od roku 1995 je šéfredaktorem kulturně-společenské revue Babylon. Pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů. Po roce 1989 vydal několik knih – například generační román Medorek (1990), který bohemista Alexandr Stich označil za jednu z nejlepších knih 80. let, nebo knižní esej Fízl (2007) o fízlovacích praktikách StB, které autor na vlastní kůži sám zažil. V následujícím roce autor za Fízla získal cenu Magnesia Litera za publicistiku.

V roce 2014 vznikla stejnojmenná rozhlasová desetidílná četba na pokračování, kterou v režii Vlada Ruska načetl herec Igor Bareš.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio