Pětiletá Nelinka potřebuje nákladnou léčbu, pomozte i vy

22. únor 2019 09:30

Mezi prvními přišel s pomocí Kraslický Šnek, který se rozhodl už v sobotu 23. února od 17 hodin uspořádat v Kulturním domě v Kraslicích benefiční koncert Pro Nelinku.

„Ahoj, jmenuji se Nelinka a bydlím v Kraslicích. Jsem takové sluníčko, co dělá radost nejenom babičce a dědovi, ale i těm, co mě znají. Jsem hodně velká bojovnice a mám chuť se rozběhnout, ale bez pomoci to nedokážu. A netrápí mě jen to. Chceš vědět, jak mi můžeš podat pomocnou ruku? Přijď za mnou na benefiční koncert, který pro mě přichystal už příští sobotu Kraslický Šnek.“ Přesně takový by mohl být vzkaz od pětileté Nelinky Cichocké z Kraslic na Sokolovsku, která vzhledem ke svému handicapu potřebuje pomoc svého okolí, neboť nákladnou léčbu nehradí zdravotní pojišťovna.

O nemocnou Nelinku se stará její babička Ladislava Cichocká se svým manželem Romanem. Péče je pro obě strany velmi náročná. Nelinka s babičkou denně cvičí protahovací cviky, stabilitu a trénují spolu i mimiku. Teprve těžká operace postavila holčičku na nohy, chodit ale zatím nezvládá.

Neumí mluvit, je na plenách a musí mít i speciální stravu. Drtivou většinu specialistů má v Praze, kam prarodiče často dojíždějí. Celková péče o Nelinku je tak náročná nejen po fyzické a psychické stránce, ale také finanční.

Nelinka potřebuje speciální léčbu, kterou nehradí zdravotní pojišťovny

„Potřebuje speciální léčbu, kde ji takzvaně rozchodí. Jednomu dítěti se věnují dva až tři specialisté a výsledky jsou opravdu úžasné. Viděla jsem videa od maminek postižených dětí, a co všichni dokázali za tři až čtyři týdny, je dechberoucí a člověku se chce tleskat a brečet zároveň,“ uvedla babička malé Nelinky.

„Měsíční pobyt stojí zhruba 100 tisíc korun a tento program není bohužel hrazený pojišťovnou. Co k tomu říct? Je mi to líto, protože já Nelince při cvičeních doma nedám to, co potřebuje. Snažíme se jí pořídit alespoň rehabilitační pomůcky domů, což také není levná záležitost. Dále speciální autosedačku za desítky tisíc, jídelní židličku, vertikalizátor a další,“ dodala.

Už v sobotu bude mít koncert, který bude patřit jenom jí

Benefiční koncert Pro Nelinku – dejme Nelince šanci prošoupat botičky, se uskuteční v sobotu 23. února od 17 hodin v Kulturním domě v Kraslicích. Vystoupí Touch of Gospel (gospelový soubor z Plzně), Cantus (vokální skupina ze ZUŠ Kraslice) a skupina White and Black. Vstupné je 100 korun.

„Jsme moc rádi, že Nelinky osud není lidem lhostejný. Kraslický Šnek nám nabídnutou pomocí udělal velikou radost, za což mu moc děkujeme. Přidali se k nim i další, kteří chtějí Nelince pomoci prošoupat botičky. Jednou z nich je i Simča z nadačního fondu Andělská křídla naděje. I jim děkujeme za vstřícnost a ochotu pomáhat druhým. Je fajn poznávat podobné lidi, kteří dávají Nelince naději na lepší život,“ poděkovala paní Ladislava.

Na léčbu Nelinky můžete přispět také zasláním finančního příspěvku na transparentní účet číslo: 2501582917/2010.

autor: nkr | zdroj: Jiří Drozdík
Spustit audio