Peter Dvorský získá čestné občanství města Karlovy Vary

4. květen 2012

V Městském divadle v Karlových Varech se dnes uskuteční slavnostní večer k zahájení letošní lázeňské sezóny. Jeho součástí bude i tradiční udílení Čestného občanství a Ceny města Karlovy Vary. Jedním z oceněných bude i slavný slovenský tenorista Peter Dvorský.

Kromě Petera Dvorského bude udělen titul Čestného občana Karlových Varů také švédskému jazzovému muzikantovi a skladateli českého původu Georgu Riedlovi. Cenu města Karlovy Vary za rok 2011 převezme herečka Libuše Balounová.

Peter Dvorský patří mezi pět nejlepších tenorů světa. Z počátku studoval klavír, ale již v 15 letech se stal nejmladším studentem zpěvu na bratislavské konzervatoři u profesorky Idy Černecké. Letos v listopadu bude již podesáté předsedou odborné poroty Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.

Umělecká kariéra Petera Dvorského odstartovala v roce 1972 ve Slovenském národním divadle v Bratislavě v opeře Evžen Oněgin. Následovala stáž v milánské La Scale, kde ho Luciano Pavarotti označil za svého možného nástupce. Vystupoval ve více než 60 operních scénách v 25 zemích celého světa včetně Vídeňské státní opery, londýnské Covent Garden nebo Metropolitní opery v New Yorku. V září loňského roku oslavil šedesáté narozeniny.

Spustit audio